2018 lexus technology hero

TECHNOLÓGIA

ÚJÍTÓ SZELLEMISÉG

A tér hangja

A hang a maga komplexitásával és szépségével fontos része mindennapi életünknek. Azok számára pedig, akik értékelik a jól megkomponált hangzásélményt, nincs szebb a kiemelkedő hangzásnál. Ezek egyike a holland zeneszerző és technológus, Paul Oomen, aki számára a hang mindig is a képzelet eszköze volt.

Kora gyermekkorának felfedezései vezettek az életre szóló szenvedélyhez, Oomen pedig arra tette fel karrierjét, hogy felfedezze a sokrétegű viszonyt az emberek és az őket körülvevő hangzásvilág között.


 

 
  2018 lexus technology quote landscape 1920x1080 V2

 

 
  2018 lexus technology quote portrait

„GYERMEKKÉNT SPONTÁN ELŐBUKKANÓ MELÓDIÁKAT DÚDOLTAM, MELYEK A KÉPZELETEMBEN A MELÓDIÁKON TÚLMUTATÓ HANGOKAT ÉBRESZTETTEK,” MAGYARÁZZA.

Paul Oomen, zeneszerző és technológus

„Megfigyelem, hogy mi történik a hangok és a tér, aztán a hangok és a testem között,” meséli. „Minél jobban képes vagy megkülönböztetni a rezonanciákat és visszaverődéseket, amelyeket a hang okoz a térben, annál inkább észreveszed, hogy az érzékelt hangok kizárólag olyan viszonyokból jönnek létre, melyeket a környezettel történő kölcsönhatások okoznak."

Oomen Budapesten él és dolgozik, ahol 2015-ben megalapította a Spatial Sound Institute nevű hangzással foglalkozó intézetet, amely eredetileg különféle hangkompozíciókat készített színházi előadások és operák számára. 2007-től azonban figyelmét a tér, a hangzás és az érzékelés felfedezésére irányította, melyhez 4DSOUND nevű vállalatát használja. Csapatával ezidáig több mint 70 térbeli hangzásprojektet valósított meg, és komolyan foglalkozott a hangzásélmény fejlesztésével.


 

 
  2018 lexus technology1 landscape 1920x1080 v2

„Minél kifinomultabbá válik a hangzásélményünk, annál inkább térben hallgatunk,” magyarázza. „A csúcsminőségű hangzásélményhez olyan hangrendszer kell, amely nem magára, hanem a környezetére irányítja a figyelmet. A hangok ilyenkor a környezet részei, és mozgásban vannak. A hangrendszer csak egy elem; a tér kialakítása és burkolata, a szociális tényezők és végül, de nem utolsósorban a hang tartalma azok az elemek, amelyeknek passzolnia kell a megfelelő teljes hangzáshoz.”

Oomen számára ez az élmény legalább annyira a hallgató aktív részvételétől függ, mint a berendezés minőségétől.


 

 
  2018 lexus technology3 landscape 1920x1080 v2

„Figyelmünk olyan rövid időszakokra korlátozódott, hogy a legtöbb ember számára megterhelő olyan helyet találni, ahol valaminek a hallgatására tudnak összpontosítani,” meséli. „Ha kifinomult, élményszerű és magával ragadó hallgatói élményt szeretnénk, akkor ki kell zárnunk a környezeti zajokat, különben nem fogunk semmit hallani.”

Habár még mindig szenvedélye a zene - amit gyerekkora óta komponál is -, és nap mint nap többdimenziós hangzásrétegek veszik körül, legyen szó munkáról vagy magánéletről, Oomen kedvenc időtöltése mégis inkább békében és nyugalomban csak hallgatni.

„Hétköznapi életemben leginkább a csendet szeretem hallgatni,” ismeri el. „A csend fogalma persze relatív, csend helyett inkább azt kellene mondanom: kevesebb zaj és több tér, így kinyílnak és lélegezni kezdenek az érzékeim, és egyre többet hallok.”


 

 
  2018 lexus technology2 landscape

ÚJÍTÓ SZELLEMISÉG

A SIKER HANGJA

Egy elsőrangú hangzásélmény meghatározó lehet. A Lexus modelljeiben a hangszórók helyzetétől kezdve egészen a hangminőségig a hallgatással kapcsolatos megoldások összes aspektusát olyan gondossággal tervezték, hogy a hangzásélmény minden alkalommal kifinomult és magával ragadó legyen. Így születik új művészeti forma egy ősi tradícióból.