1. Discover Lexus
  2. Safety
  3. RX Awarded Five Star Euro Ncap Rating
BIZTONSÁG

ÖTCSILLAGOS EREDMÉNYT ÉRT EL AZ ÚJ RX

  • A legújabb Lexus Safety System + az alapfelszereltség részeként kínál lenyűgöző biztonsági és asszisztensfunkciókat.
  • A vadonatúj RX a legmagasabb, ötcsillagos minősítést kapta a független Euro NCAP töréstesztjén.
  • A robusztus felépítés és a passzív biztonsági képességek kiváló védelmet nyújtanak egy esetleges ütközés esetén.
  • Új funkciók jelentek meg, melyek kifejezetten a vezetéssel járó terheket és fáradtságot hivatottak csökkenteni.
  • Az új éberség figyelő monitor folyamatosan ellenőrzi a vezetőt, és amennyiben nem reagál a figyelmeztetésekre, képes biztonságosan megállítani az autót.

Lexus Safety System +

Minden egyes alkalommal, amikor Ön a volán mögé ül, az RX számára az Ön biztonsága a legfontosabb. Az autó folyamatosan ellenőrzi a forgalmat és az utat, figyelve a lehetséges balesetveszélyekre. Amikor veszélyt észlel, figyelmezteti Önt, és szükség esetén képes beállítani a sebességet, beleavatkozni a kormányzásba és aktiválni a fékeket, hogy elkerülje a balesetet, vagy csökkenteni az ütközés következményeinek súlyát.

A biztonsági és vezetéstámogató funkciók választéka és képességei minden eddiginél széleskörűbbek a legújabb generációs Lexus Safety System+ rendszernek köszönhetően, amely minden RX modell esetén az alapfelszereltség részét képzi.

Euro NCAP

A technológiai fejlesztések magas szintje hozzájárult ahhoz, hogy az új RX ötcsillagos minősítést szerezzen az Euro NCAP által végzett független, szigorú biztonsági tesztelési és értékelési programban. A modern funkciók tovább erősítik az autó alapvetően erős felépítését, így biztosítva, hogy baleset esetén megvédje a vezetőt, az utasokat és a gyalogosokat. A teszteredmények 90 százalékos eredményt mutatnak a felnőtt utasok védelmére vonatkozóan, 87 százalékot a gyermek utasok esetében, 89 százalékot a forgalom veszélyeztetett résztvevői, mint például a gyalogosok számára és 91 százalékot a biztonsági segédfunkciók teljesítményére.

Ütközést megelőző biztonsági rendszer

Az autó ütközést megelőző rendszere (PCS) radarok és kamerák kombinációját használja, hogy szélesebb érzékelési tartományt érjen el, és többféle veszélyhelyzetet ismerjen fel. A reakcióidő gyorsabbá vált, és az autó megkapta az aktív támogatással ellátott vészhelyzeti kormányasszisztenst (ESA), amely azonnal képes segítséget nyújtani a kormányzásban és a fékezésben, hogy az autó stabilan és a forgalmi sávon belül maradjon, ha hirtelen manővereket kell végrehajtania az akadály elkerülése érdekében.

A PCS alacsony sebesség melletti haladásnál képes észlelni a gázpedál hirtelen, nem szándékos használatát, és megelőzi a veszélyesnek ítélt felgyorsulást. A holttérfigyelő (BSM) és az automatikus fékezéssel kombinált hátsó keresztirányú forgalomfigyelő (RCTA) támogatja a biztonságos előzést és manőverezést, míg az első keresztirányú forgalomfigyelő (FCTA) – amely a kibővített biztonsági csomag része – figyelmeztet a két oldalról közeledő járművekre a rossz rálátású kereszteződésekben. A holttérfigyelő szerepet játszik az e-Latch ajtónyitó rendszer által lehetővé tett biztonságos kiszállást segítő rendszer (SEA) működésében is, amely megakadályozza, hogy az ajtókat figyelmetlenül kinyissák, amikor hátulról jármű érkezik.

Éberség figyelő monitor

Teljesen természetes, hogy a vezetők elfáradnak egy hosszú utazás során, ami befolyásolja figyelmüket és reakciószintjüket. Az éberség figyelő monitor a kormánykerék fölé szerelt kamera segítségével folyamatosan ellenőrzi a vezető állapotát, felismerve, ha fáradtság vagy rosszullét miatt veszítette el a koncentrációt.

A monitor világelsőként kapcsolódik az autó aktív biztonsági rendszeréhez: ha a vezető nem reagál a riasztásokra, megakadályozza a gyorsulást, szabályozott körülmények között állóra fékezi a járművet és bekapcsolja a vészvillogót.

Proaktív vezetési asszisztens

A proaktív vezetési asszisztens (PDA) akkor lép működésbe, amikor az autó kisebb sebességgel közlekedik városi körülmények között. Az első kamera segítségével észleli az olyan veszélyeket, mint az átkelni készülő vagy az út szélén sétáló gyalogosok, vagy az út szélén lévő autók és a kerékpárosok.

Hosszú országúti szakaszokon az adaptív sebességtartó automatika (DRCC) biztonságos, előre beállított távolságot tart az elöl haladó járműtől, és szükség esetén lelassítja az RX-et. A rendszer immár képes reagálni a hangutasításokra, és a kanyarokhoz közelítve automatikusan beállítani a jármű sebességét, hogy egyenletes, stabil haladást biztosítson. A rendszer a sebesség beállítására is képes, hogy megakadályozza a szabálytalan, rossz oldalról történő előzést.

A sávtartó asszisztens (LKA) és a sávelhagyásra figyelmeztető rendszer (LDA) egyaránt segít abban, hogy az autó a sáv közepén maradjon, míg a közlekedési tábla felismerő rendszer (RSA) megjeleníti táblák által jelzett szabályokat a vezető multi-információs kijelzőjén. Amennyiben sebességkorlátozásról van szó, úgy a rendszer felajánlja, hogy egyetlen gombnyomással az adaptív tempomatot is az adott korlátozáshoz igazítsa a vezető. Az éjszakai vezetést is biztonságosabbá teszi az automatikus fényszóró-beállítás a tompított és a távolsági fény között – ezt felszereltségtől függően az adaptív távfény-vezérlés (AHS) vagy az automatikus távfény-vezérlés (AHB) végzi.

Noha ezek a szolgáltatások átfogó csomagot biztosítanak – az automatikus parkolási funkciókkal együtt –, ezzel még nem ért véget a történet: az over-the-air, azaz vezeték nélküli, online szoftverfrissítések lehetővé teszik a rendszerek zökkenőmentes frissítését és bővítését anélkül, hogy az autót be kell vinni egy szervizbe.