1. Discover Lexus
  2. Design
  3. Sports yacht

A LEXUS BEMUTATJA A SPORT YACHT TANULMÁNYT

AZ ÖTLET

A Toyota Marine részleg néhány évvel ezelőtt meghívta Akio Toyodát, a TMS elnökét, hogy töltsön néhány napot a vízen, és próbálja ki a Japánban hamarosan bemutatkozó Ponam prémium jacht-családot. Akio Toyodát mesterpilótaként fellelkesítette a turbódízel motorok ereje, akárcsak a modern hajótestek irányíthatósága és stabilitása; a Lexus International márkaimázsért felelős vezetőjeként pedig azonnal felötlött benne, milyen hatásosan egészíthetné ki egy stílusos, nagy teljesítményű prémium jacht a Lexus életstílust.

Ez a gondolat öltött testet abban az elképzelésben, hogy a Marine részleg egy ilyen hajó segítségével vezesse be a Lexust az életstílus és a szabadidős tevékenységek új területére. Az eredményt 2017. január 12-én mutatta be a Lexus, amikor a floridai Miami Beachen, a Biscayne-öbölben fekvő Di Lido szigeten leleplezte a Lexus Sport Yacht tanulmányt.

 

A DIZÁJN

A hat-nyolcszemélyes, mindennapos kirándulásokra szolgáló, két nagy teljesítményű Lexus V8-as motorral hajtott, modern stílusú és könnyen vezethető nyitott sportjacht megalkotásával a japán Toyota Cityben működő Lexus Formatervezési Központot bízták meg.

A tervezőcsapat által készített tanulmányokat 2015 nyarán Tokuo Fukuichi, a Lexus International Co. ügyvezető elnöke és globális formatervezésért felelős vezetője, valamint Shigeki Tomoyama, a Toyota Marine részleg ügyvezetője és Toyoda elnök értékelte.

Mindez azért is értékes a Lexus számára mert mozgásba hozta a kreatív energiákat, és gondolatainkat a dizájn és az életstílus felé terelte – vagyis olyan területekre, amelyek kívül esnek az autóiparon, ahol már közismert szereplőnek számítunk. A kiválasztott tervet 2015-ben tovább finomították a dizájnerek, miközben a Marine részleg szakemberei nekiláttak a szerkezet és a fedélzeti hajózási rendszerek megtervezésének.

A Lexus Sport Yacht tanulmányt Miamiban mutatta be a vállalat, kihangsúlyozva, hogy egyedi projektről van szó, és nem tervezik a hajó gyártását. A hajó elkészítésére a Marine részleg az amerikai Wisconsin államban működő Marquis-Carver Yacht Group of Pulaski céget választotta ki, mivel e vállalatnak komoly tervezési és gyártási kapacitása van, valamint jártas a nagyméretű kompozit szerkezetek kézi munkával történő kivitelezésében.

A HAJÓ

A Lexus Sport Yacht tanulmány fedélzete és külső héjazata törésvonal nélkül öleli körül a belső szerkezetet. Minden elem kézzel szőtt karbonszövettel megerősített kétkomponensű epoxigyantából (más néven szénszál erősítésű műanyagból, azaz CFRP-ből) készült.

A CFRP-technológiát versenyautók és szupersportkocsik – például a Lexus LFA – szerkezetének kialakítására használják, illetve nagy teljesítményű repülőgépek, sílécek, kerékpárok és világszínvonalú versenyvitorlások építésénél alkalmazzák.

A Lexus Sport Yacht tanulmány CFRP-szerkezete közel 1000 kg-mal könnyebb, mint egy ugyanilyen jacht üvegszál erősítésű műanyagból készült hajóteste. A hajó vízvonal alatti része lépcsőzetes kialakítású, ami csökkenti a közegellenállást, és nagy sebességnél kiegyensúlyozottabb vezethetőséget kínál.

A tanulmányt két 5,0 literes V8-as benzinmotor hajtja, aminek alapját az a 2UR-GSE nagy teljesítményű erőforrás képezi, ami az RC F kupéban, a GS F sportszedánban és az új LC 500 luxuskupéban is működik.

Mindkét motor teljesítménye meghaladja a 446 lóerőt, így a jacht akár 43 csomós (79 km/órás) sebességgel is száguldhat; a hajtás hidraulikus vezérlésű kül- és belmotoros (sterndrive) megoldású. A kikötést joystick-irányítás könnyíti meg.

A kapitány egy színes érintőképernyős panelről kezelheti és ellenőrizheti a fedélzeti rendszereket; ezeken a képernyőkön jelennek meg a műholdas navigáció, a digitális diagramok, a felszíni radar, a víz alatti szonár, a világítás és a szórakoztató rendszerek információi. A kapitány ülése motorosan állítható, és a kartámaszok kihajthatók, hogy mindkét oldalról könnyű legyen beülni.

Az első utaskabinban luxuskivitelű Lexus bőr-, fa- és üvegburkolatok teremtenek hívogató hangulatot. A kényelemről hatszemélyes, kanapé-stílusú ülés, asztal és klímaberendezés gondoskodik.

A kabinban kétégős tűzhely, mosogató és beépített hűtőszekrény található, és még a zuhanyrózsa is hibátlan kidolgozással készült.

A beépített audio-video szórakoztató rendszer 4G Wi-Fi és WAN technológiával működik. A zene a mennyezetbe süllyesztett Revolution Acoustics hangsugárzókból árad, és a tökéletes hangminőséget a Mark Levinson® Reference digitális erősítője garantálja.

HÁTTÉRINFORMÁCIÓ

1989-es színre lépése óta a Toyota Motor Corporation részeként működő Lexus világszerte közismertté vált kiváló minőségű termékeiről és ügyfelei világszínvonalú kiszolgálásáról. A Lexus International 2011-ben vált a vállalaton belüli vállalattá, koordinálva a márka központi stratégiáját, formatervezését, mérnöki tevékenységeit és termelését.

A Toyota Motor Corporation (TMC) Marine részlegét 1997-ben alapították azzal a céllal, hogy prémium jachtokat fejlesszen, amelyeknek fejlett technológiáit és minőségellenőrzési eljárásait a Lexus luxusautók gyártása során tökéletesítette a vállalat. A Toyota Marine Ponam-sorozatában üvegszálas sporthorgász hajók szerepelnek (26 és 28 láb), valamint luxus cabin-cruiserek 31, 35, 37 és 45 lábas méretben; e hajók tartós és csendes héjazata A5083 alumíniumból készül.

A Ponam modelleket takarékos turbódízel motorok hajtják, amelyeket a mérnökök a Lexus GX 300d (3,0 literes, 4 hengeres turbódízel) illetve az LX 450d (kettős turbótöltésű, 4,5 literes V8-as dízel) erőforrásaiból fejlesztettek ki.

A Toyota Ponam termékkínálata piacvezetőnek számít a japán luxusjacht-kínálatban. A Toyota Marine termékei között 1998 és 2002 között az Epic nyitott hajósorozat és motorcsónak is szerepelt; a főként az USA-ban forgalmazott hajókat a Lexus LS 400 luxusszedán blokkjából kifejlesztett 4,0 literes 1UZ-FE DOHC benzinmotor hajtotta.

 

A Marquis Yachts LLC egy független magánvállalat, amely a Wisconsin államban található Pulaskiban működik; ez a cég tervezi, formatervezi és gyártja a Marquis Yacht és a Carver Yacht márkákat. A Marquis termékcsalád csúcsmodellje egy 73 lábas, háromszintes luxusjacht üvegszál erősítésű műanyag (FRP) hajótesttel, fedélzettel és felépítménnyel.