1. Discover Lexus
  2. Takumi masters

TAKUMI MESTEREK

A régi japán 'Takumi' koncepció mindenben meghatározó a Lexusnál. Takumi mestereink a kézműves filozófia őrzői, akik egy fontos emberi értékkel: az avatott emberi kéz munkájával gazdagítják márkánk minden tervezési és fejlesztési eredményét.

HOSSZÚ IDŐN ÁT BIZONYÍTOTT SZAKÉRTELEM

A Lexus Takumi mesterek - vagy egyszerűen csak 'a Takumik' - különleges tudás és szellemiség birtokában vannak. Rendkívül képzettek, és minden részletre gondosan ügyelnek. Mélyen hisznek a kiválóság értékében, és állhatatosan törekednek rá. Mindegyikük az autóépítés folyamatának egy-egy adott területére összpontosít, ami a szenvedélyévé válik. A Kyushiban működő Miyata Lexus üzem 7700 dolgozója közt mindössze 19 Takumi van. Mérnökeink között nincs is ennél tiszteletre méltóbb besorolás.

PÁRATLAN TUDÁS

Minden Takumi legalább negyed évszázada dolgozik már a saját szakterületén. A tanulásnak szentelt évtizedeknek köszönhetően elképesztően mély tudásra tettek szert - nem is beszélve kifinomult intuícióikról.

Ám nemcsak folyamatosan fejlesztik, hanem meg is osztják tudásukat. Csoportvezetőként ők őrzik a Lexus legértékesebb tradícióit, és készségeiket, tapasztalataikat átadva segítik az új tehetségek és az innovatív szellemiség kibontakozását, hogy minden egyes Lexus hibátlan legyen.

AZ ÜGYESSÉG PRÓBÁJA

KIFINOMULT TAPINTÁS

A Takumik behatóan ismerik a legmodernebb technológiákat, sőt főszerepet játszanak azok megalkotásában. Ám legfontosabb készségeik még jóval a digitális kor előtti időkben gyökereznek.

A Takumik tapintásérzékelése legendás; nem véletlen, hogy ők maguk is a kezüket tartják a legfontosabb szerszámuknak. Fehér kesztyűbe bújtatott ujjaikkal a legapróbb hibát (akár egy milliméteres eltérést) is képesek kitapintani. Ez a garancia autóink kifogástalan minőségére.

GYORSASÁG ÉS PONTOSSÁG

Mielőtt valaki Takumivá válhat, számtalan módon kell bizonyítania rátermettségét. Az egyik ilyen próba tipikusan japán dolog, és teljes egészében a tökéletes tapintásról szól. Ez pedig nem más, mint a papírhatogatás művészete: az origami.

A Takumi jelölt azt a feladatot kapja, hogy hajtogasson egy viszonylag egyszerű origami-macskát. Igen ám, de csak egy kezét használhatja - méghozzá az ügyetlenebbet -, és a feladat végrehajtására összesen 90 másodperce van.

GÉPEK - EMBERI SZAKTUDÁSSAL

A Takumik szakértelme példátlan színvonalat biztosít a gyártásban és a részletek kidolgozásában. Emberközpontú szemléletünket és a tökéletességbe vetett hitünket az egész autóiparban nagyra becsülik. Ma már ott tartunk, hogy gyári robotjainkba a Takumik szakértelmét programozzuk. Persze nem arról van szó, hogy a gépek felülmúlnák az emberek tudását - inkább arról, hogy technológiánk a legjobb kézművesek tapasztalatából tanul. Így végez mestermunkát egy automata.

MŰVÉSZEK AZ AUTÓGYÁRBAN

A Takumik jelentik a garanciát a Lexus kimagasló minőségére és a részletek hibátlan kidolgozására, de a kiválóság érdekében más művészeket is bevonunk a munkánkba. Olyan alkotókat keresünk, akiknek látásmódja és tudása inspirál minket, és akiknek szemlélete hasonló a miénkhez.

Ez az együttműködés teszi lehetővé, hogy a Lexusok egyedi, csak rájuk jellemző hangulatot sugalljanak; olyan szépséget, aminek sehol nincs párja. Jó példa erre a legendás LS luxuskivitelű utasterének kidolgozása.

TECHNOLÓGIAI ÚJÍTÁSOK

Az emberi kéz érintésének fontosságát nem lehet eléggé kihangsúlyozni. Ugyanakkor a technológiai újítások is segítenek új szintre emelni a Lexusok minőségét. Számos különleges technika született már nálunk, és nagyon sok anyag létezik, ami először a mi autóinkban tűnt fel.

Az új Lexus RX tervezésekor a híres hangszerkészítő Yamahát kértük fel arra, hogy segítsen egy minden eddiginél szebb utastér megalkotásában. Így történt, hogy a világ legdrágább hangszereinek kidolgozásához használt lézeres metszést a kabin fabetétjeinek precíz megmunkálására használhattuk.