1. Business
 2. FINANSZÍROZÁS
 3. Nyilt vegu penzugyi lizing

NYÍLTVÉGŰ PÉNZŰGYI LÍZING!

Konstrukció jellemzői

Ügyfelek

társas vállalkozások és egyéni vállalkozók

Finanszírozható eszköz

személygépjármű

Gépjármű kora

új és használt autó (3 éves korig)

Kamatozás

változó vagy fix

Futamidő

24-72 hónapig (változó kamatozás), 36-60 hónapig (fix kamatozás)

Devizanem

forint

HOGYAN MŰKÖDIK?

A lízingbeadó – a lízingbevevő által kiválasztott – gépjárművet azzal a céllal vásárolja meg, hogy azt meghatározott időre az ügyfél, mint lízingbevevő használatába adja. A futamidő alatt a forgalmiban és a törzskönyvben tulajdonosként a lízingbeadó szerepel, a lízingbevevő üzembentartóként kerül bejegyzésre.

A futamidő végén a lízingbevevő vételi opcióval vagy vevőkijelölési joggal rendelkezik, azaz maga, mint lízingbevevő megvásárolhatja az autót vagy megnevezheti azt a harmadik felet, aki a lízingbeadótól megvásárolhatja az autót. Mindkét esetben a lízingelt autó a futamidő végén a maradványérték megfizetése után kerülhet a lízingbevevő vagy az általa kijelölt harmadik fél birtokába.

Áfa visszaigénylés

Az áfa törvény lehetővé teszi a személygépjárművekhez kapcsolódó lízingdíjak áfa tartalmának visszaigénylését bérleti konstrukcióknál. Áfa szempontjából nem csak az operatív lízing számít bérleti konstrukciónak, hanem a nyíltvégű pénzügyi lízing is – így e konstrukció esetén is visszaigényelhető az áfa.

Ez a cégek számára komoly könnyebbséget jelent és azt eredményezi, hogy kedvezőbb feltételekkel tudják lízingbe venni céges autóikat, ami jelentős megtakarítást jelent a költségvetésükben.

 • A lízingdíjak tőkerésze után megfizetett áfa igényelhető vissza, beleértve a kezdő lízingdíjat és a havi lízingdíjakat is. Amennyiben a gépjármű megvásárlásra kerül, a maradványértékre eső áfa nem levonható.

  Az áfát olyan arányban lehet visszaigényelni, amilyen arányban a gépjárművet adóköteles termékértékesítéséhez, szolgáltatásnyújtásához használja – tehát arányosítani kell az üzleti és magáncélú használatot. Az üzleti célú felhasználás dokumentálása és igazolása és az áfa törvény egyéb feltételeinek teljesítése a lízingbevevő feladata.

  Törvényváltozás!
  2019. január 1-től útnyilvántartás nélkül is levonható az áfa 50%-a. Ezzel jelentős adminisztrációs tehertől szabadulnak a vállalkozások.

  Ha az üzleti célú használat magasabb, mint 50%, ezért magasabb levonási hányadot alkalmazna, akkor útnyilvántartást kell vezetni.

  Személygépjármű készpénzre, hitelre vagy zártvégű pénzügyi lízingre történő vásárlása esetén az áfa továbbra sem igényelhető vissza, tehát csak nyíltvégű pénzügyi lízingnél és operatív lízingnél alkalmazható.

  Kizárólag teljes áfás értékesítésnél alkalmazható, azaz áfa-mentes, valamint különbözeti áfás értékesítés esetén nem.

  Ha az üzleti célú használat magasabb, mint 50%, ezért magasabb levonási hányadot alkalmazna, akkor útnyilvántartást kell vezetni.

  Mit kell tartalmaznia az útnyilvántartásnak?

  • üzemi célú futás kezdő és záró kilométeróra-állását,
  • a gépjármű típusát,
  • forgalmi rendszámát,
  • a fogyasztási normát,
  • a kilométeróra állását az év első és utolsó napján (amennyiben a
  költségelszámoláshoz szükséges, akkor ezt az adatot havonta kell bejegyezni),
  • az utazás időpontját (a valóságnak megfelelően),
  • az utazás célját (honnan hova történt az utazás),
  • a felkeresett üzleti partner(ek) megnevezését,
  • a közforgalmú útvonalon megtett kilométerek számát

  További részletek és információ: ITT

Cégautó készpénzre vagy lízingelve?

Személyautónál a nyíltvégű lízinges beszerzésnek több olyan előnye van a készpénzes vásárlással szemben, ami egyértelműsíti, hogy a vállalkozások sok esetben sokkal gazdaságosabban tudják beszerezni céges személyautóikat.

3 forintosítható előny a készpénzes vásárlással szemben:

1. Visszaigényelhető áfa
A lízingdíjak áfa tartalma az üzleti használat arányában levonható

2. KKV adókedvezmény
Kis-és Középvállalkozások a fizetett kamat 100%-át levonhatják a társasági adójukból

3. Likviditási többlet
A beszerzésre ki nem fizetett összeg leköthető, befektethető vagy a cég más beruházására fordítható

A fenti 3 előnnyel az alábbi megtakarítások érhetőek el egy 20 254 000 Ft-os

Lexus NX 350h Elegance FWD modellnél (3 éves futamidő mellett):

Visszaigényelhető áfa, 100%-os üzleti használatot feltételezve: -3 663 781 Ft
KKV adókedvezmény: -707 661 Ft
Likviditási többlet 10%-kal számolva: -3 400 251 Ft
   
Vételárra vetített teljes ráfordítás:  
Készpénzes beszerzés: 20 254 000 Ft
Lízingelt beszerzés: 13 210 488 Ft
Ügyfélelőny: -7 043 512 Ft

EGYÉB ELŐNYÖK

 • az áfa visszaigényelhetőség készpénzes vásárlásnál nem jelentkezik

 • a finanszírozás alapja a nettó beszerzési ár + regisztrációs adó és nem a bruttó vételár, így alacsonyabb összeget kell finanszíroztatni

 • a beépített maradványérték csökkenti a havi lízingdíjat és a maradványérték összegén az autó a futamidő végén megvásárolható

 • futamidő végén, az ügyfél szabadon dönthet, hogy megveszi az autót, kijelöli a vevőt vagy visszaadja a lízingbeadónak

 • a lízingdíjak kamatrésze és az értékcsökkenés a számviteli törvény szerint költségként elszámolhatóak

 • szerződéskötéskor a lízingbevevő az üzembentartói jog megszerzéséért (bejegyzéséért) a tulajdonszerzési illeték 25%-át köteles csak megfizetni, és a fennmaradó részt csak akkor kell megfizetni, ha ténylegesen is megvásárolja majd az autót a futamidő végén
Személyreszabott nyíltvégű pénzügyi lízing ajánlatát kérje Lexus márkakereskedőjétől, ahol szakértő kollégáink nyújtanak további tájékoztatást és felvilágosítást a konstrukció sajátosságairól és előnyeiről.

*A Toyota Pénzügyi Zrt. üzleti (fogyasztónak nem minősülő) ügyfeleknek szóló, rögzített kamatozású nyíltvégű pénzügyi lízing kalkulációi, amik teljes körű casco biztosítás megkötése és teljes futamidő alatti fenntartása esetén érvényesek.

** Ajánlatunk 2024. július 1 - augusztus 31. között vagy visszavonásig megkötött lízingszerződésekre érvényes, kizárólag meghatározott Lexus ES300h, NX350h, RX350h és RX500h modellekre. A finanszírozási ajánlat alapja a Toyota Pénzügyi Zrt. üzleti (fogyasztónak nem minősülő) ügyfeleknek szóló forint alapú, rögzített kamatozású nyíltvégű pénzügyi lízing kalkulációja, ami teljes körű casco biztosítás megkötése és teljes futamidő alatti fenntartása esetén érvényes, Lexus Privilege Programban. Feltételek – minimum önerő: 30%, futamidő: 36 hónap, minimum finanszírozott összeg: 2.000.000 Ft. THM: 3,2%, Ügyleti kamat: 3,8%. 

A THM meghatározása az aktuális feltételek, illetve a hatályos jogszabályok figyelembe vételével történt, a feltételek változása esetén a mértéke módosulhat. A kalkulációk tájékoztató jellegűek, nem minősülnek ajánlattételnek. A Toyota Pénzügyi Zrt. a kondíciók változtatásának és a hitelbírálat jogát fenntartja. A pénzügyi lízing részletes szabályait a vonatkozó szerződéses dokumentumok tartalmazzák. További részletekért keresse fel hivatalos Lexus Márkakereskedéseinket!

Az ügyfélelőny kimutatásánál a személygépjármű dokumentáltan 100%-os üzleti célra történő használatát feltételeztük és a likviditási többlet hozamánál 10%-os értékkel számoltunk. A számított ügyfélelőny a készpénzes vásárlással szemben értendő, ezért a fizetett kamat után igénybe vehető adókedvezmény összege ebben nem került figyelembe vételre (hiszen készpénzes vásárlásnál sem merül fel kamatfizetés). A jelen termékleírásban foglaltak, így különösen a lízingdíjak áfa tartalmának visszaigénylésére vagy az igénybe vehető adókedvezményre vonatkozó tájékoztató semmi esetre sem tekinthetők a Toyota Pénzügyi Zrt. által nyújtott ajánlatnak, sem tanácsadásnak, annak célja kizárólag a figyelemfelkeltés. A Toyota Pénzügyi Zrt. ezzel kapcsolatban minden felelősséget kizár. Kérjük, hogy szerződéskötés előtt alaposan tanulmányozzák a vonatkozó jogszabályi rendelkezéseket, vagy kérjék szakértőjük tanácsát.