1. Discover Lexus
  2. Performance
  3. Pioneering spirits

ÚJÍTÓ SZELLEMISÉG

Az úttörő technológia egy lépés a megfelelő irányba.

Ahhoz, hogy igazán nagy ötleteink legyenek, néha nem elég csupán másképp gondolkodni, néha teljesen elölről, újra kell kezdeni a gondolkodást. Ez volt Laurence Kemball-Cook ipari formatervező és műszaki újító megközelítése is, amikor elszántan új megoldást keresett egy világszinten egyre növekvő problémára, a klímaváltozásra.

A Loughborough Egyetem ipari formatervező és technológia szakán tanult, és miközben buzgón kereste a szél- és a napenergiát kiegészítő alternatívát, napi útja során egy újszerű megközelítés pattant ki a fejéből.

„A Victoria vasútállomáson mentem át, ahol évente 75 millió ember fordul meg, és komolyan elgondolkodtam azon, hogyan lehetne a gyalogló emberek mozgási energiájának egy részét hasznosítani," meséli. „Saját kutatásaim a megújuló energiákról és a városi infrastruktúrákról arra inspiráltak, hogy energiát szerezzek a városlakók lépéseiből.”

Kemball-Cook 2009-ben Pavegen néven céget alapított, és elkezdett egy újfajta útburkolatot fejleszteni. Ez a gyalogosok lépéseinek súlyát kihasználva egy sor elektromágneses generátort présel össze, melyek forgó mozgása kis mennyiségű energiát termel, amit vagy akkumulátorokban lehet összegyűjteni, vagy pedig helyi energiafogyasztókhoz – például közvilágításhoz, szenzorokhoz vagy adatátvitelhez – lehet felhasználni.

Azonnal keresni kezdte okosburkolatának felhasználási lehetőségeit, és a szokatlan módszerektől sem riadt vissza, hogy felkeltse az ügyfelek érdeklődését.

„Első értékesítésünk érdekében egy építési területen, engedély nélkül fektettünk le Pavegen burkolatot. Aztán a közösségi média segítségével sikeresen rávettük a fejlesztőt, hogy vegyen Pavegen rendszert,” árulja el. „Azóta nemzetközi ügyfélkörünk lett, nemzetközi hálózattal és egy senior csapattal.”

„MÁR AZ ELSŐ PROTOTÍPUSOKTÓL KEZDVE NAGY ÉRDEKLŐDÉST KELTETT A TECHNOLÓGIÁNK. VÁLLALKOZÁSOK, BEFEKTETŐK ÉS PERSZE A PAVEGENT HASZNÁLÓ EMBEREK IS VELÜNK AKARTAK DOLGOZNI," MESÉLI.

Laurence Kemball-Cook, ipari formatervező és újító

Nem tartott hosszú ideig, amíg híre ment a Pavegen rendszernek, és Kemball-Cook csapata eddig 200 állandó és kísérleti projektet valósított meg a világ 30 országában. Ilyenek például a Dupont Circle Washington DC-ben, vagy számos helyszín London belvárosában.

A fenntartható kinetikus energia jövője bizonyára fényes lesz, hiszen már egy sor város és olyan cégek sorakoznak fel a Pavegen mögött, mint a Google és a Nike.

Kemball-Cook hisz abban, hogy a rendszerben óriási lehetőséget jelent, hogy más energiaforrásokkal is egyesíthető. Egy sor alkalmazási területen használható, legyen szó közlekedési csomópontokról, iskolákról vagy elosztóközpontokról. Segítségével okosabb, hatékonyabb városok alakíthatók ki, melyek aktívan tesznek a klímaváltozással szemben.

„Az energiakrízis megoldásával egy hatalmas kihívástól szabadítjuk meg a közösségeket. Így nagyobb kreativitást, több energiát szabadíthatunk fel az olyan problémák megoldására, mint például az élelmiszerhiány vagy a biodiverzitás gyors csökkenése,” állítja. „Csak egy bolygónk van, így életfontosságú a természeti források védelme, amelyektől az életünk függ.”

IRÁNY A JÖVŐ!

A Lexus megközelítésének magja a haladás és az eredetiség. Mindig ott kell lenni az új technológia élvonalában, területük legjobb tudósaival és technikusaival kell együttműködni, szenvedélyesen kell keresni azokat az úttörő megoldásokat, amelyek a Lexust versenytársai elé és fölé helyezik.