lexus concept lf z hero

LF-Z ELECTRIFIED

A LEXUS HÁROM MŰVÉSZT ÉS DIZÁJNERT KÉRT FEL AZ LF-Z ELECTRIFIED TANULMÁNYAUTÓ VIRTUÁLIS UTASTERÉNEK MEGALKOTÁSÁRA

 • A sikeres cipőtervező Salehe Bembury, a digitális művész Ondrej Zunka és a Hender Scheme divatmárka munkái magukban hordozzák az autómárka hagyományait és jövőképét.
  A Lexus történetének következő fejezetét szimbolizáló, tisztán elektromos hajtású LF-Z Electrified tanulmányautó bemutatójának kapcsán a márka három kortárs, modern látásmódú művészt és tervezőt kért fel arra, hogy készítsenek újszerű utastér-terveket a járműhöz.
  Az LF-Z Electrified virtuális utasterek sorozat egy olyan platform, amely összehozza a különböző kreatív területek törekvő és innovatív tehetségeit. A program új szemléletet honosít meg a dizájnban, összhangot teremtve a művészet, a divat, az életstílus és a technológia között, alapjaiban formálva át az autóipart. A Lexus által gondosan kiválogatott kreatív csapat jól példázza a márka alapelveinek különféle aspektusait: a jövőbe tekintő dizájnt, a japán hagyományokat és Takumi-kézművességet, illetve az ember és a gép egyre tökéletesebb kapcsolatát.
  “Az LF-Z Electrified megtestesíti mindazt, amit a Lexus jövője hordoz, így különösen izgalmas volt végignézni, hogy a dizájn különböző területein sikeres tervezők hogyan értelmezik ezt a jövőt a beltéri formák szempontjából,” mondta Brian Bolain, a Lexus International vezetője. “Minden egyes tervező friss energiát hozott a munkába, nemcsak újragondolva a LF-Z belterét, hanem megalkotva a Lexus-formák lehetséges jövőjét is.”
  Salehe Bembury: a jövő formái természetes anyagokból, élénk színekben
  A többszörös díjnyertes Salehe Bembury beltéri terve maga a jövő; a tervező a természet inspirálta formavilágot ötvözte az LF-Z Electrified utasterével. A virtuális beltérben futurisztikus formák és természetes anyagok alkotnak látványos egységet a művészre jellemző élénk színekkel.
  “A természet és a gép tökéletes párhuzamát próbáltam létrehozni," magyarázta Bembury. "A gép funkcionalitását a természet szépségével ötvözve olyan közeget teremtek, ami energiával tölti fel az embereket utazás közben.”
  A színeket a természet – főleg a homokkő – árnyalatai ihlették, a hagyományos futurisztikus anyagok helyett pedig olyan természetes forrásokhoz fordult a művész, mint a cédrus, a parafa vagy a gránit. Ezek mellett a Bembury cipőterveire hagyományosan jellemző olyan szövetek és minták is megjelennek, mint az üléstámlákon használt szarvasbőr, vagy a jellegzetes ujjlenyomat-motívum a kezelőpanelen.
  “Akárcsak a cipők esetében, Salehe itt is a határokat feszegeti anyaghasználatban, formákban és témaválasztásban is. Ma ő a világ egyik legsokoldalúbb sportcipőtervezője, aki olyan bátorsággal és lendülettel nyúl a formákhoz, amilyen merésznek és lendületesnek képzeljük a Lexus jövőjét,” vélekedett Bolain.
  Ondrej Zunka: a jövő jól átgondolt technológiáinak harmonikus összhangja
  Az autótervezés sémáit hátrahagyva Ondrej Zunka a jövőben képzelte el a Lexus LF-Z Electrified utasterét: formái űrkorszakiak, anyagai, térhatású burkolatai sci-fi-be illőek. “Mivel ez a belső tér teljes mértékben képzeletbeli, szabadjára engedtem a kreativitásomat, a képzelőerőmet és az asszociációs képességemet is. Olyan utasteret akartam alkotni, ami nem emberi kéz munkájának hat, inkább olyan, mintha kifinomult mesterséges intelligencia tervezte volna. Nem foglalkoztam az autótervezés ismert kliséivel, szokásaival,” mondta Zunka.
  A Lexus intuitív technológiák iránti elkötelezettségét Zunka saját digitális művészi szemüvegén át szemlélve olyan virtuális utasteret alkotott, amely egyszerre feszegeti a funkcionalitás és a dizájn határait. A csúcstechnológiájú beltérben intelligens fények világítanak, szinte észrevétlenül is meghatározva a hangulatot. Az ülések anyaga fényáteresztő, memóriafunkciós szilikon, a tető pedig átlátszó. A hatást szálcsiszolt krómhatású fémelemek teszik teljessé.
  Hender Scheme: a japán kézműves hagyományokban gyökerező bőrművesség
  A bőr természetes tulajdonságaira összpontosító tokiói divatmárka tökéletesen illik a Lexus Takumi-hagyományokon alapuló kultúrájába. A Hender Scheme teljes virtuális bőrbelsőt alkotott az LF-Z Electrified modellhez; olyat, ami kiválóan harmonizál az autó magas színvonalú technológiáival. A kezeletlen bőrfelületek a használat módjától függően, az idő múlásával “beérnek”, megváltozik a színük és a textúrájuk is, így minden egyes autóba egyedi árnyalatot visznek. A tervezők célja ezzel a megoldással az volt, hogy a dizájnba integrálva a lehető legtökéletesebben fejezzék ki a Lexus és vezetője közötti bensőséges viszonyt.
  A Takumi mesterek legalább 60.000 órányi gyakorlatot megkövetelő szaktudásának alapjain ez a dizájn a tokiói Asakusában dolgozó kézművesek bőrdíszműves hagyományaira épít. A folyamat első lépéseként szakértő szemek vizsgálják át a bőrt; az egyenletesség, a vastagság és a rugalmasság különösen fontos. A beltéri elemeket különleges préseljárásokkal alakítják a kívánt formákra, és az így készült panelekkel burkolják a tetőt, az ajtókat és a műszerfalat, gyönyörűen egészítve ki ezzel a tanulmányautó beltéri formavilágát.