2018 lexus design hero

DIZÁJN

ÚJÍTÓ SZELLEMISÉG

Új művészeti forma egy ősi tradícióból

Az emberek az idők kezdete óta foglalkoznak a fa megmunkálásával, gyakran készítve egyszerű, ám érdekes tárgyakat. Ám a Yosegi néven ismert, aprólékosságáról híres japán művészet egészen más, mint egyszerű famegmunkálás.

Ez a különleges és munkaigényes, dekorációs célú faművészet már több mint 400 éves, és japán intarziaként ismerik. A Yosegivel különböző, eltérő színű és textúrájú fadarabokat illesztenek össze komplex mozaikmintákká, elképesztő pontossággal.

    2018 lexus design1 landscape

Ez a folyamat rendkívül komplikált, nagy fokú tudást és tapasztalatot igényel. Ezért bizony népszerűsége is némiképp csökkent az elmúlt évszázadban.

Van azonban egy ember, aki nem csak elkötelezetten folytatja a Yosegi ősi művészetének gyakorlását, hanem a korszellemnek megfelelő kisugárzással ruházza fel, így népszerűsítve szépségét a világban.

Ken Otát mindenhol a Yosegi famegmunkálás modern mestereként ismerik, és ő valóban elkötelezett nagykövete művészetének. Ota tiszteletben tartja az évszázadok alatt kicsiszolódott technikákat, de ugyanilyen lelkesedéssel modernizálja is a műfajt.

„Meg akarom őrizni és védeni a hagyományt,” magyarázza Ota, aki a japán Hakone városban álló műtermében dolgozik. Ez a város volt a Yosegi szülőhelye. „A hagyomány őrzése érdekében változtatnom kell, és haladnom kell előre. Ez nem arról szól, hogy másolok-e vagy másolnak-e, hanem arról, hogy a saját eredetiségemet folytassam.”

    2018 lexus design quote landscape
    2018 lexus design quote portrait 810x1080 v2

„Meg akarom őrizni és védeni a hagyományt,” magyarázza Ota, aki a japán Hakone városban álló műtermében dolgozik. Ez a város volt a Yosegi szülőhelye. „A hagyomány őrzése érdekében változtatnom kell, és haladnom kell előre. Ez nem arról szól, hogy másolok-e vagy másolnak-e, hanem arról, hogy a saját eredetiségemet folytassam.”

Ken Ota, Yosegi fafaragó

A Yosegi alkotások olyan különlegesek és egyediek, hogy tömeggyártásról szó sem lehet. Minden kézzel gyártott darab közvetlenül visszatükrözi annak a szakembernek a stílusát és ízlését, aki készítette - szinte mint egy aláírás.

Ota szaktudását először évekig egy politechnikai iskolában, Saitamában fejlesztette. Aztán a híres Kiro műteremben, Odawarában folytatta. Műremekeit 25 különféle fából készíti, melyeket egész Japánban, Hokkaidótól Okinawáig saját kezűleg szerez be.

Számára a fa - amiből népszerű dobozokat, tálcákat és alátéteket készít – több, mint egyszerű alapanyag. Ezért fontos neki, hogy minden egyes darabot saját maga szemrevételezzen és értékeljen.

    2018 lexus design2 landscape 1920x1080 v2

„Tisztelem a metszéshez használt fák életét,” mondja Ota. „Ez ugyan más tárgyakra is vonatkozik, de én egyszerűen hálás szeretnék lenni azért, amit elveszek. Minden fának más a formája és az árnyalata, ami szabadságot ad a kifejezésmódnak, és végül megadja a vonzerejét.”

A Yosegi egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy rendkívül időigényes, és különleges türelmet igényel a szakembertől. Ez élesen szemben áll azzal a pörgős digitális világgal, amelyben élünk. Ota mégis elégedett azzal a lassú ritmussal, amit munkája megkíván, és úgy éli meg, mint egy lehetőséget, ami segít számára felfedezni művészként elvégzett munkája mélységeit.

„Az idő nem számít,” mondja. „Csak azon keresztül tudom kifejezni magam, ami bennem van.”

    2018 lexus design3 landscape

ÚJÍTÓ SZELLEMISÉG

ÚJ MŰVÉSZETI FORMA EGY ŐSI TRADÍCIÓBÓL

A Lexus szenvedélyesen támogatja a haladást és a minőségi szaktudást. E különleges technika segítségével, melynek révén a természetes faanyagból különleges mintázat születik, a Lexus megerősíti elkötelezettségét az iránt, hogy összekösse a hagyományt a modern technológiával.