2017 lda mentor hero

LEXUS DESIGN AWARD

A LEXUS DESIGN AWARD MENTORAI

NERI & HU - építészek és interdiszciplináris tervezők

Lyndon Neri és Rossana Hu, a sanghaji Neri & Hu Design and Research társalapítói olyan projekteken dolgoznak világszerte, amelyek több szakterületet érintő formatervezés segítségével az építészet paradigmaváltásához járulnak hozzá. A Wallpaper* 2014-ben az év diázjnereinek választotta a Neri & Hu párost. 2013-ben kerültek be az amerikai Belsőépítészeti Hírességek Csarnokába. Neri & Hu meggyőződése, hogy a kutatás kulcsfontosságú a formatervezési folyamatban, hiszen mindegyik projektnek sajátos kontextusa van. Neri & Hu építészeti, belsőépítészeti, tervezési, grafikai és terméktervezési szolgáltatásokat is nyújt, és felismeri, hogy az épületekkel kapcsolatos jelenkori problémák túlmutatnak a hagyományos építészet határain. A bevált formatervezési módszerek helyett Neri & Hu munkáinak alapja az élmények, a részletek, az alapanyagok, a formák és a fény dinamikus interakciója.

    2017 lda mentor neri hu

MAX LAMB - dizájner

Max Lamb munkái a hagyományos vidéki munkák helyszíneit ipari környezetként jelenítik meg: a tengerpartot öntödeként, a kőfejtőt műhelyként, és még a Chatsworth uradalom kidöntött tiszafái is alapanyagként szerepelnek nála. Ám a városi környezet is ugyanígy foglalkoztatja, és mivel különleges tehetséggel alkalmazkodik a különféle környezetekhez, terveit egyedi módon illeszti be térbe és időbe. Max nem ragad le egy-egy anyagnál vagy eljárásnál; számára a formatervezés nem a problémák megoldását jelenti. Ehelyett az anyagban rejlő értékeket és minőséget hangsúlyozza ki, feltárva annak természetes sajátosságait és szépségét. Megoldásaiban keveredik a high-tech és az egyszerűség, ő pedig egyszerre tervező és gyártó, aki bármilyen ipari létesítménnyel képes együttműködni, legyen az öntöde vagy gyár – attól függően, hogy éppen mit kíván meg a projekt. Alapelveiben mégis felfedezhető egy állandó vonás: az anyag nyers őszintesége, a folyamat ünnepélyes szépsége, valamint az emberi képességek és korlátok ábrázolása.

    2017 lda mentor max lamb

ELENA MANFERDINI - dizájner és építész

Elena Manferdini, a kaliforniai Venice városában alapított Atelier Manferdini tulajdonosa az Egyesült Államokban, Európában és Ázsiában dolgozik olyan formatervezési, művészeti és építészeti projekteken, mint a Los Angelesi Kortárs Művészeti Múzeum pavilonja. Vállalata számos nemzetközileg elismert céggel dolgozott már együtt, például a Swarovski vagy a Sephora márkákkal, munkáit pedig olyan újságok és magazinok mutatták már be, mint az Elle, a Vogue vagy a New York Times. Manfredini jelenleg a Dél-Kaliforniai Építészeti Intézet elnöke; saját kiállításai világszerte láthatók, és olyan helyeken tartott már előadásokat, mint az MIT, a Princeton, a Tsinghua Egyetem vagy a Bauhaus. Nemrég kapta meg a COLA 2013-as ösztöndíját, amellyel az eredeti alkotókat jutalmazzák. 2011-ben a United States Artists (USA) minden évben átadott díját is elnyerte, az Alessinek készített Blossom dizájnja pedig megkapta a Good Design díjat.

    2017 lda mentor elena manferdini

SNARKITECTURE - művészek és építészek

Daniel Arsham és Alex Mustonen 2008-ban alapította meg a Snarkitecture kísérleti társulást, amellyel a művészet és az építészet közötti területekre merészkedtek. Ez az irány már diákként is összekötötte őket, hiszen együtt végezték el a New Yorki Cooper Union iskolát, első megbízatásukat pedig a Dior Homme-tól kapták. A Snarkitecture - amely Lewis Carroll szürreális verse, a ’Sznark-vadászat’ után kapta a nevét - tartós, építészeti jellegű forma- és terméktervezéssel foglalkozik új és fantáziadús célok mentén. Olyan csodás pillanatokat és kölcsönhatásokat terveznek meg, amelyek segítségével az emberek közvetlen kapcsolatba léphetnek környezetükkel. Az ismerőst különlegessé varázsolják, így a Snarkitecture mindig képes újat mutatni az építészet területén.

    2017 lda mentor snarkitecture