2017 lda judges hero

LEXUS DESIGN AWARD

A 2017-ES LEXUS DESIGN AWARD ZSŰRIJE

PAOLA ANTONELLI - kurátor

Antonelli 1994-ben kezdett el dolgozni az amerikai Modern Művészetek Múzeumánál (MoMA), ahol jelenleg az építészeti és formatervezési részleg vezető kurátora, és ő a MoMA kutatási és fejlesztési igazgatója is. Előadásokat tartott a TED-en, a Davosi Világgazdasági Fórumon, és több nemzetközi konferencián. Célja minél szélesebb körben ismertté tenni a dizájn lényegét, hogy a világra vonatkozó pozitív hatásait minél többen elismerjék és kihasználják. Jelenleg több kortárs dizájnkiállítást szervez, emellett pedig a States of Design című könyvön dolgozik, amely napjaink dizájn-irányzatainak sokféleségét mutatja be.

2017 lda judges paola antontelli

ARIC CHEN - kurátor

Aric Chen a hongkongi Nyugat-Kowloon kultúrnegyedben található, futurista vizuális kultúrával foglalkozó M+ múzeum formatervezési és építészeti kurátora. Előtte ő volt a sikeresen megújított Pekingi Dizájn Hét kreatív igazgatója 2011-ben és 2012-ben, emellett pedig számos kiállítás, múzeumi projekt, biennálé és más nemzetközi rendezvények kurátorakén és szervezőjeként tevékenykedett. Chen szakíróként is ismert; cikkei gyakran jelennek meg olyan médiumokban, mint a The New York Times, a Metropolis, a Fast Company, az Architectural Record vagy a PIN-UP.

    2017 lda judges aric chen

TOYO ITO - építész

Ito a Tokiói Egyetem építészmérnöki karán végzett 1965-ben. Legfontosabb munkái között megtalálható a Sendai Mediatheque, a Tama Művészeti Egyetem könyvtára (Hachioji), a Tajvani Egyetem, a Tajvani Társadalomtudományi Főiskola, a ‘Minna no Mori’ Gifu Media Cosmos, és még számos más épület. Jelenleg is dolgozik a Tajvani Nemzeti Tajcshung Színház, az Aomori új Atlétikai Pálya és Sportpark (nem végleges név) és egyéb projektek tervein. Számtalan díjat nyert, köztük a Japán Építészeti Intézet díját, a Velencei Biennálé Arany Oroszlán díját, a Brit Építészek Királyi Intézetének Aranyérmét és a Pritzker-díjat is.

    2017 lda judges toyo ito

BIRGIT LOHMANN - a designboom főszerkesztője

Birgit Lohmann Hamburgban született, Firenzében tanult ipari formatervezést, majd 1987-ben Milánóba költözött, és azóta is ott él és dolgozik. Több olasz építésznek és vezető formatervezőnek dolgozott dizájnerként és termékfejlesztési menedzserként. Az igazságügyi minisztériumnál és több nemzetközi aukciós háznál dizájntörténészi feladatokat látott el. Kutatóként és oktatóként számos ipari formatervezési szemináriumot vezetett neves egyetemeken. 1999-ben többedmagával megalapította a designboom-ot, ahol jelenleg főszerkesztőként, oktatási programvezetőként a nemzetközi kiállítások kurátoraként dolgozik.

    2017 lda judges birgit lohmann

ALICE RAWSTHORN - dizájn szakíró

Alice Rawsthorn a New York Times nemzetközi kiadásának dizájnkritikusa. Legújabb könyve, a ’Hello World: Where Design Meets Life’ a dizájn hatását vizsgálja múltbéli, jelenbéli és jövőbeli életünkre. Olyan nemzetközi eseményeken tartott előadásokat a formatervezésről, mint a TED, vagy a Davosi Világgazdasági Fórum éves rendezvénye. A Londonban élő Alice a Chisenhale Galéria és a Michael Clark Company modern tánccsoport kurátori testületének tagja, valamint a Whitechapel Galéria kurátora. A formatervezés és a művészetek terén tett szolgálataiért a Brit Birodalom Rendjének tagjai közé választották.

    2017 lda judges alice rawsthorn

YOSHIHIRO SAWA - kurátor

Yoshihiro Sawa a Kiotói Műszaki Egyetemen szerzett mérnöki és formatervezői diplomát. 1980 óta a Toyota Motor Corporation munkatársa, ahol több, a formatervezéshez kötődő munkakörben, például a tervezési részleg globális formatervezésért felelős vezetőjeként is dolgozott. 2016 áprilisában nevezték ki a Lexus International ügyvezető alelnökévé.

    2017 lda judges yoshihiro sawa