2020 lexus lda judges mentors hero 1920x1080 1

LEXUS DESIGN AWARD

LEXUS DESIGN AWARD 2020: ZSŰRITAGOK ÉS MENTOROK

A Lexus Design Award célja immár nyolcadik éve, hogy világszerte felkutassa és támogassa a tehetséges, feltörekvő tervezőket. A különleges programot arra találták ki, hogy ösztönözze az innovációt, és a dizájn segítségével segítsen egy jobb jövő kialakításában. A versenyre mostantól lehet benevezni, ma pedig a Lexus International megnevezte a verseny zsűritagjait és mentorait.

LEXUS DESIGN AWARD 2020: A ZSŰRITAGOK

 •     2020 lexus lda judge paola 810x1080 1

  PAOLA ANTONELLI

  A NEW YORKI MoMA ÉPÍTÉSZET ÉS DIZÁJN RÉSZLEGÉNEK VEZETŐ KURÁTORA

  Paola Antonelli a Modern Művészetek Múzeuma (MoMA) építészet és dizájn részlegének vezető kurátora, valamint a MoMA kutatás és fejlesztés részlegének alapító igazgatója. Életcélja, hogy széles körben megértesse és elismertesse a dizájn világunkra gyakorolt, pozitív hatásait. Munkája során a formatervezés és mindennapi tapasztalásaink kapcsolatát vizsgálja, nagy figyelmet szentelve azoknak a tárgyaknak és tevékenységeknek, amelyek gyakran elkerülik a figyelmünket. Elkötelezetten kutatja a dizájn, az építészet, a művészet, a tudomány és a technológia találkozásának lehetőségeit. Számos bemutatón vett részt kurátorként, könyveket írt, valamint világszerte előadásokat tartott. A XXII. Milánói Triennálén való közreműködését követően most Neri Oxman építésszel együtt dolgozik az Anyagi Ökológia című kiállításon, ami 2020 februárjában nyílik meg a MoMA-ban; néhány új előadást készít elő a MoMA R&D Salon részére; emellett pedig két könyvet ír: az egyik egy esszégyűjtemény a kortárs dizájnról, a másik pedig Megformált Falatok címmel a világ olyan ételeit mutatja be, amelyek a formatervezésre is példát mutatnak.

 •     2020 lexus design awards new judge simon humphries

  SIMON HUMPHRIES

  A TOYOTA ÉS A LEXUS GLOBÁLIS FORMATERVEZÉSI IGAZGATÓJA

  Simon Humphries a Toyota és a Lexus globális formatervezési igazgatója. 2018 óta van jelenlegi pozíciójában, mindkét márka formatervezési feladatait felügyeli. A Lexus globális formatervezési igazgatójaként Humphries arra törekszik, hogy márkafilozófia formájában határozza meg a Lexus egyedülálló értékeit, egyértelmű kulturális utalást teremtve a Lexus japán hagyatékára, valamint kialakítva a globális felhasználók számára releváns formatervezési irányt.

  Humphries 1994 óta dolgozik a vállalatnál. Számos különböző szerepet töltött be vezetőként, illetve a fejlett formatervezés terén: ő alkotta meg például azt a jellegzetes, orsó alakú hűtőmaszkot, amely mára a Lexus márka jelképévé vált. 2016-ban kinevezték az ED2 (Toyota Europe Design Development) elnökévé. Csapatával olyan mobilitási koncepciók kifejlesztésében vállalt főszerepet, mint a Toyota e-Palette, összhangban a vállalat azon törekvésével, hogy a cég „autóipari szereplőből” „mobilitási vállalattá” alakuljon át. Humphries formatervezési karrierje 1988-ban indult útjára, amikor az Egyesült Királyságban elnyerte a Royal Society of Arts terméktervezési ösztöndíját. A kitüntetés lehetővé tette számára, hogy a Sonynál dolgozzon, ennek köszönhetően pedig valóra válthatta álmát, hogy Japánban éljen és dolgozzon. Szabadidejét asztalos- és ácsmunkákkal tölti, jelenleg éppen egy százéves japán farmépületet restaurál.

 •     2020 lexus lda judge john 810x1080 1

  JOHN MAEDA

  TECHNOLOGISTA / VEZETŐ ÜGYFÉLMENEDZSER – PUBLICIS SAPIENT

  John Maeda amerikai technológus, tervező, mérnök, művész, befektető, író és tanár. Nemrégiben nevezték ki a Publicis Sapient vezető ügyfélmenedzserévé, ami a Publicis vállalatcsoport technológiai és szolgáltató ágazata. Dolgozott már az Automatticnál, ami a Wordpress.com anyavállalata, a kockázati tőkével foglalkozó Kleiner Perkinsnél, vezetett kutatást az MIT Media Laborjában, valamint elnöke volt a Rhode Island-i Tervezőiskolának. Maeda - aki a „XXI. Század 75 legbefolyásosabb embere” listán is szerepelt az Esquire magazinban - ezt a sokszínű hátteret arra használja, hogy összehozza az embereket. Számos nagy sikerű könyv írója, ilyen például az Egyszerűség szabályai és a Vezetés újratervezése, valamint a nemsokára megjelenő Hogy beszéljünk masinául című mű, ami 2019 novemberétől lesz kapható. Davostól Pekingen és Sao Paolon át New York-ig tartott már előadásokat, TED előadását is több millióan látták.

 •     2020 lexus lda judge jeanne 810x1080 1

  JEANNE GANG

  ÉPÍTÉSZ, A STUDIO GANG ALAPÍTÓJA ÉS TAGJA

  Jeanne Gang az Amerikai Építészeti Intézet Tagja, a nemzetközileg is elismert építészeti és várostervezési iroda, a Studio Gang alapítója. Látásmódja híres arról, hogy túllép az építészet megszokott határain. Célja, hogy előtérbe helyezze az egyén, a közösség és a környezet kapcsolatát. Jeanne sokszínű, díjnyertes portfolióval rendelkezik, amiben mind amerikai, mind pedig európai munkák is megtalálhatók. Ezek közt van a chicagói Aqua Tower, a New York-i Amerikai Természettudományi Múzeum egyik bővítménye és a brazil főváros amerikai követségi épülete. McArthur kutató ösztöndíjasként, és a Harvard Egyetemen a gyakorlati építészet professzoraként a TIME Magazin a világ egyik legbefolyásosabb emberének nevezte. Jeanne idén kapta meg eddigi legnagyobb megbízását, a több mint 200.000 négyzetméter területű O’Hare Global Terminal megtervezését

LEXUS DESIGN AWARD 2020: A MENTOROK

 •     2020 lexus lda mentor joe 810x1080 1

  JOE DOUCET

  A JOE DOUCET X PARTNERS ALAPÍTÓJA

  A dizájner, vállalkozó, feltaláló és kreatív igazgató Joe Doucet jelenleg Amerika egyik legkeresettebb kreatív tehetsége. Miután elvégezte az Art Center College of Design iskolát, látásmódját hamar megmutatta különféle termékek tervezésével. Bútorai, technológiái, egész teremtett környezete azt szolgálja, hogy a tervezés segítségével megoldásokat találjon a mindennapi, társadalmi problémákra. Munkái ügyesen kombinálják a funkciót a látvánnyal, miközben üzenetet is közvetítenek. Doucet hisz abban, hogy a dizájn, és ami még ennél is fontosabb, a tervező gondolkodásmódja az esztétika mellett fontos szerepet játszik az innovációban, a problémák megoldásában. Jelenleg számos találmánya és terve áll szabadalmi elbírálás alatt. Munkáit az egész világon kiállították már, többek között a Londoni Dizájn Múzeumban és a Saint Etienne-i Biennale Internatinal Design kiállításon is. Számos nemzetközi díjat nyert, többek között Világ Technológiai Díjat „Dizájn innováció” kategóriában, illetve többször is megkapta a Kiváló Dizájn Díjat. A Surface Magazin a „dizájn egyetlen avantgárd őrzőjének” nevezte. 2017-ben megkapta a Smithonian Cooper-Hewit Nemzeti díjat „Termék dizájner” kategóriában, ami ezen a területen a legnagyobb elismerésnek számít. Üzletemberként számtalan vállalkozást indított el – például OTHR és Citizen A cégeket - abból a célból, hogy a dizájn segítségével szebb világot teremtsen.

 •     2020 lexus lda mentor shohei 810x1080 1

  SHOHEI SHIGEMATSU

  AZ OMA NEW YORK TÁRSTULAJDONOSA ÉS IGAZGATÓJA

  Shohei Shigematsu 1998-ban csatlakozott az OMA-hoz (Office for Metropolitan Architecture) és 2006 óta vezeti a New York-i irodát. Nemrég fejezte be a Sothersby’s New York-i központjának felújítását, valamint egy San Francisco-i és Miamiban található felhőkarcoló átépítését. Az ő nevéhez fűződik az OMA első teljesen új New York-i projektje, egy luxus lakóépület, ami a Keleti 22. utca 121-es száma alatt található. Sho több sikeres tervet készített kulturális helyszínek számára is, mint például a Quebeci Szépművészeti Múzeum vagy a Miami Beachen található Faena Művészeti Központ. Folyamatban lévő munkái a buffalói Albright-Knox-Gundlach Művészeti Múzeum bővítése és az Új Múzeum második épülete. Emellett tervezett már kiállításokat a Prada, a Velencei Építészeti Biennálé, a Metropolitan Múzeum és a Park Avenue Armory kulturális központ számára is. Munkái közt szerepel a Dior első amerikai retrospektív kiállítása a Denveri Művészeti Múzeumban és a Dallasi Művészeti Múzeumban. Az OMA Shohei japán projektjeit felügyeli, többek között egy 2020-ban átadandó új irodaház építését Fukuokában, valamint az OMA első többfunkciós tornyának projektjét Tokióban, amely a Mori Building Co. Ltd. számára készül 2022-re.

  Shohei a Harvard Dizájn Iskola kritikusaként tartott már előadást a TED keretein belül, a Wired Japan (Bedrótozott Japán) konferencián és a világ számos egyetemén.

 •     2020 lexus lda mentor philippe 810x1080 1

  PHILIPPE MALOUIN

  IGAZGATÓ, PHILIPPE MALOUIN STUDIO

  A brit-kanadai Philippe Malouin az Eindhoveni Dizájn Egyetemen szerzett diplomát. Tanult továbbá a Párizsi Iparművészeti Főiskolán és a Montreali Egyetemen is. 2008-ban alapította meg stúdióját, miután Tom Dixton angol dizájner keze alatt dolgozott. 2012 és 2015 között tanított a Londoni Királyi Művészeti Egyetemen. A POST OFFICE nevű építész- és belsőépítész iroda igazgatója. Változatos portfoliójában egyaránt szerepel asztal, szőnyeg, szék, műtárgy és installáció. Ügyfelei listáján megtalálható az SCP, a Marotto Edizioni, a Resident, az OTHR, a HEM, az Ace Hotel, a Matter-Made, az Established & Sons, a Rool & Hill, az 1882 ltd, a Kvadrat, az Umbra Shift, a Caesarstone, az IZÉ, a Swarowski, a Bloomberg, az Aesop és a Touch Digital. Phillipet a New York-ban található Salon 94 Design galéria képviseli. Nemrég nyerte el a Wallpaper magazin Év Dizájnere díját. Londonban él és dolgozik, ahol dizájnstúdióját is működteti.

 •     2020 lexus lda mentor bethan 810x1080 1

  BETHAN GRAY

  KREATÍV IGAZGATÓ

  A Londonban alkotó Bethan Gray Nagy-Britannia egyik legünnepeltebb bútor- és lakberendezési tervezője. Négyszer nyerte meg az Elle Decoration magazin által alapított Brit Dizájn Díjat, többek között a „Legjobb brit dizájner” kategóriában. Munkái sok helyen szerepelnek a külföldi médiában, és kiállított már többek között Londonban, Párizsban, Milánóban, New York-ban és Dubaiban is.

  Bethan ősei fantasztikus utazást tettek több kontinensen, de ő maga is sok helyet bejárt azok közül, ahol elődei jártak. Útjait az utazás szeretete, a művészet és a kultúra ihlette. Küldetésének tekinti, hogy napjainkban is fontos legyen megmutatni a helyi hagyományos technikákat, mégpedig úgy, hogy mind a kulturális narratívát, mind a kézművességet életben tartsa. Hisz a mesterségek és a dizájn által elmesélt történetek erejében, amit mi sem mutat jobban, mint az, hogy a világon több mint 400 mesterember közreműködésével alapított vegyesvállalatokat, amelyek a kölcsönös bizalmon és tiszteleten alapulnak.

  A 2008-ban alapított Bethan Gray Design kézzel készített luxusbútorokat és lakáskiegészítőket forgalmaz, amelyeket olyan globális kiskereskedőkön keresztül bocsát piacra, mint a Harrods, a Liberty Lane vagy a Lane Crawford. Saját londoni vállalkozásának keretein belül támogatja, összehozza és bátorítja az új tehetségeket, valamint feltörekvő női tervezőket mentorál. Nemrég a Cardiffi Metropolitan Egyetemmel - melynek díszdoktora - karöltve létrehozta a Nők a Kézművesiparban díjat.