2020 lexus design awards article hero

LEXUS DESIGN AWARD

KIHIRDETTÉK A LEXUS DESIGN AWARD 2020 DÖNTŐSEIT!

TOKIÓ, Japán (2020. január 29.) - A Lexus a mai napon kihirdette a 2020. évi Lexus Design Award hat döntősének nevét. Ők azok, akik elismert formatervezési szakemberek mentori támogatásával, és akár 3 millió jen (kb. 8,25 millió Ft) finanszírozással valósíthatják meg projektjeik prototípusát. Az USA-beli, kínai, európai, pakisztáni és kenyai döntősöket minden eddiginél népesebb mezőnyből, 79 országból benyújtott 2042 pályamű közül választották ki. Az immáron nyolcadszor megrendezett esemény egyedülálló lehetőséget teremt az ifjú alkotók számára, hogy bemutassák és fejleszthessék tehetségüket. A pályamunkákban a Lexus márka három alapelvének (várakozás, innováció és magával ragadás) kell visszaköszönnie, különös tekintettel a jobb holnapot eredményező tervekre.

 •     2020 lexus design awards finalist bio scales

  A 2020-AS LEXUS DESIGN AWARD DÖNTŐSEI

  BIO.SCALES

  SUTHERLIN SANTOS - USA

  A Bio.Scales természetes, ökológiailag tudatos anyagokból készített biopolimer szűrő, amely képes eltávolítani a levegőből a széndioxidot és egyéb káros anyagokat. A 3D nyomtatóval létrehozott, moduláris rendszer újrakonfigurálható és alkalmazkodóképes, így minden lakókörnyezetben a levegő jobb minőségét eredményezi.

  Paul és Garrett Sutherlin Santo Los Angeles belvárosában dolgozó építészek. Munkájuk során olyan jövőt kívánnak elénk vetíteni, amelyben a formatervezés szimmetrikusan kapcsolódik a természethez és a technológiához, feltérképezve a feltörekvő digitális folyamatot, az ökológiailag tudatos anyagokat, valamint a tradicionális kézművességet.

      2020 lexus design awards finalist feltscape

  A 2020-AS LEXUS DESIGN AWARD DÖNTŐSEI

  FELTSCAPE

  THÉOPHILE PEJU (FRANCIAORSZÁG) & SALVATORE CICERO (OLASZORSZÁG) - JELENLEG AZ EGYESÜLT KIRÁLYSÁGBAN DOLGOZNAK

  A Feltscape egy olyan innovatív gyártási folyamat eredményeként született meg, amely haute couture ( magas szabászat) technikákat és robot-alapú, additív gyártást egyaránt alkalmaz.

  Théophile Peju és Salvatore Cicero Londonban élő és tanuló építészek. Diplomájukat az UCL Bartlett School of Architecture építészeti fakultásán szerezték, ahol kompozit textilanyagokról folytattak kutatást. A személyes megtapasztaláson alapuló formai szemléletük a tradicionális mestermunkát innovatív robotizált gyártótechnikával kombinálja.

      2020 lexus design awards finalist flash pak

  A 2020-AS LEXUS DESIGN AWARD DÖNTŐSEI

  FLASH PAK

  YAOKUN WU - KÍNA / JELENLEG AZ USA-BAN DOLGOZIK

  A Flash Pak egy intelligens túlélési eszköz, amely tapintható visszajelzéssel és LED fényekkel működő navigációs rendszer segítségével mutatja meg a menekülési útvonalat vészhelyzetben. A berendezés felfújva mentőövvé alakul, ugyanakkor más Flash Pak termékekkel kombinálva tutajként is szolgálhat, amelyen a csoport minden tagja elfér.

  Yaokun Wu a New York-i Brooklyn városrészében működő Pratt Institute ipari formatervező hallgatója. Hálás mindenért, ami megadatott neki; alkotásaival a leginkább rászorulóknak kíván segíteni. Meggyőződése, hogy a formatervezés mindenütt jelen van, ám csak arra emlékszünk örökké, ami megmelengeti a lelkünket.

      2020 lexus design awards finalist lick

  A 2020-AS LEXUS DESIGN AWARD DÖNTŐSEI

  LICK

  IRINA SAMOILOVA - OROSZORSZÁG

  A Lick egy olyan hordozható tisztálkodási eszköz, amit a fürdési lehetőségeket nélkülöző emberek számára fejlesztettek ki. A berendezés tisztítófelülete a macska nyelvéhez hasonlít, használata a macskák tisztálkodására emlékeztet.

  Irina Szamojlova termék- és bútortervező. Jelenleg a moszkvai Sztroganov Formatervezési és Alkalmazott Művészeti Akadémia bútortervezési tanszékének mesterképzésben részt vevő hallgatója. Mielőtt új projektbe fogna, először is az állati testek formavilágát tanulmányozza, és megvizsgálja, a természetben hogyan működnek ezek a formák.

      2020 lexus design awards finalist open source communities

  A 2020-AS LEXUS DESIGN AWARD DÖNTŐSEI

  OPEN SOURCE COMMUNITIES

  BELTOWER - (JOHN BRIAN KAMAU, JOYCE WAIRIMU GACHIRI, IAN GITHEGI KAMAU, ESTHER WANJIKU KAMAU ÉS ARVIN BOOKER KAMAU)

  Az Open Source Communities által javasolt elképzelés szerint a nyilvánosan hozzáférhető, intelligens alaprajzok a fejlődő országokban hatékonyan hozzájárulhatnának a közösségek kialakításához. A tervezők most azt vizsgálják, hogy ezek a vázlatok – megfelelően tökéletesített formában – alkalmasak lehetnek-e fenntartható, csatlakoztatott otthonok megvalósítására.

  A 2014-ben alapított BellTower azzal a céllal jött létre, hogy nyíltan hozzáférhető rendszerek és technológiák segítségével oldjon meg problémákat. Tagjai együtt komoly tapasztalattal rendelkeznek a kockázatkezelés, az informatika, a formatervezés, a projektgazdálkodás és a stratégia terén; a csapat feladata, hogy személyes, vállalati és ipari szükségletek kielégítésére alkalmas, nyilvánosan hozzáférhető közösségi modellt építsen.

      2020 lexus design awards finalist pursewit

  A 2020-AS LEXUS DESIGN AWARD DÖNTŐSEI

  PURSEWIT

  AQSA AJMAL - PAKISZTÁN

  A Pursewit kecses, újszerű kialakítása szinte csábít a varrásra. A projekt leegyszerűsíti, könnyebben kezelhetővé teszi a varrógépet. Ezzel megkönnyíti a varrás fáradságos folyamatát, és lehetővé teszi, hogy a varrógépet látássérültek is használhassák.

  Aqsa Ajmal ipari formatervező, az országos Tudományos és Technológiai Egyetem végzett hallgatója. Tevékenységeinek központi ihletadó eleme, hogy a formatervezésre a problémamegoldás eszközeként tekint, s így kapcsolat alakítható ki az ötletek és a valóság között. Kézzel fogható, testközeli formatervezési tapasztalatára építve arra törekszik, hogy jobb kapcsolatot teremtsen az emberek és a termékek között.

„A Lexus Design Award idei döntősei két olyan fő témát – a tudatosságot és a környezetet – járnak körül, amelyek annál nagyobb jelentőséggel bírnak, minél erőteljesebb hatást gyakorol világunkra a technológiai fejlődés,” mondta John Maeda technológiai szakember, a 2020-as Lexus Design Award zsűritagja. „Dizájn-projektként nem érik be azzal, hogy feltegyenek egy kérdést: ehelyett innovatív érveken és a gyakorlatból táplálkozó technológiai véleményeken alapuló, konkrét válaszokat kínálnak. Nem volt egyszerű a rengeteg jelentkezést leszűkíteni erre a kis létszámú, reprezentatív csoportra. A feladatot azonban megkönnyítette, hogy olyan zsűritagokkal dolgozhatunk együtt, mint Jeanne Gang vagy Paola Antonelli, hiszen ők mindent tudnak a transzformatív dizájn-projektekről. Technológiai és üzleti ismereteim segítségével kritikusan vizsgáltam a fejlesztési és pénzügyi megvalósíthatóságot. Úgy gondolom, végül sikerült éppen azokat a lenyűgöző projekteket kiválasztanunk, amelyek megfelelően képviselik a jövőnk szempontjából létfontosságú, kézzel fogható és szellemi síkon mozgó témákat.”
A hat döntős januárban New Yorkba utazott, ahol sorsfordító műhelymunkán vehettek részt melyen párbeszédet folytathattak négy elismert mentorral: Joe Doucet-vel, Bethan Gray-jel, Philippe Malouinnel és Shohei Shigematsuval, akik megosztották velük tapasztalataikat. A műhelymunkára a márka egyedülálló életstílus-otthonában, az INTERSECT BY LEXUS-NYC élménytérben került sor.
A műhelymunka volt az első állomása a döntősök és a mentorok közötti folyamatos és kölcsönös együttműködésnek, amely majd a Milánói Dizájn Hétre* időzített olaszországi zsűrizésben csúcsosodik ki. A döntősök itt, a globális formatervezési közösség számára meghatározó jelentőséggel bíró eseményen mutatják be elkészített prototípusaikat. A Paola Antonellit, Jeanne Gangot, John Maedát és Simon Humphriest felvonultató, rangos zsűri Milánóban választja ki a verseny nagydíját elnyerő, végső győztest.