hero

LEXUS DESIGN AWARD

A LEXUS IMMÁR 12. ALKALOMMAL VESZ RÉSZT A MILÁNÓI DIZÁJN HÉTEN; AZ IDEI KIÁLLÍTÁS CÍME A 'FÉNYVEZETÉS'

A Lexus mélyen hisz abban, hogy a dizájn ereje átformálhatja a világot. A márka filozófiáját bemutató Lexus Dizájn Rendezvény már több mint egy évtizede új meg új izgalmas meglepetésekkel szolgál a Milánói Dizájn Hét látogatóinak.
Nem jelent kivételt ez alól az idei esemény sem: a Lexus a világhírű Rhizomatiks dizájn-stúdióval közösen állította össze 'Fényvezetés' című kiállítását. A Rhizomatiks közismert erőssége, hogy a technológia képzeletgazdag alkalmazásával ragadja meg az emberek figyelmét; a cég már korábban, 2014-ben is együttműködött a Lexussal a Media Ambition Tokyo művészeti és technológiai kiállításon.
A Lexus jövőbeli világítási technológiájára alapozva a “Fényvezetés” egy interaktív kijelzőként működik. A játékos és dinamikus fényhatásokat látszólag végtelen számú fénysugár adja, amelyek az emberi testtel interakcióba lépve változnak.
A látogatóknak arra is alkalmuk nyílik, hogy megtekintsék a 2019-es Lexus Design Award hat döntősének pályamunkáit. Az először 2013-ban megrendezett verseny a világ feltörekvő kreatív tehetségei számára kínál egyedülálló lehetőségeket, és arra ösztönzi őket, hogy ötleteikkel valós megoldásokat kínáljanak az embereknek, hozzájárulva egy jobb jövő megformálásához.
Az 1548 pályázó közül kiválasztott döntősök:
Lisa Marks: Algoritmusos csipke
A masztektómián átesett nők számára tervezett melltartó új módszert követve, algoritmusos mintaformálással készül, háromdimenziós csipkeszerkezetet létrehozva. Így a melltartó nem okoz kényelmetlenséget a műtétet követően, és magabiztos újrakezdést biztosít minden nőnek.
Rezzan Hasoglu: Arenophile
A projekt új értelmet keres a sivatagi homoknak, ennek a természetben bőségesen előforduló, ám nem széles körben alkalmazott anyagnak. A sivatagi homokot nem mérgező kötőanyagokkal elegyítve létrehozott kompozit anyagok révén a projekt kísérleti és kutatási alapon teremt új termékeket.
Jeffrey E. Dela Cruz: Baluto
Moduláris házépítési rendszer, ami ellenáll a földrengéseknek és az árvizeknek. Az épületstratégia olyan szárazföldre épült lakóteret biztosít, amely képes ellenállni a hirtelen emelkedő árvízszintnek.
Dmitriy Balashov: Green Blast Jet Energy
A Green Blast Jet Energy lehetővé teszi a felszálló repülőgépek hajtóművéből kiáramló levegő energiatartalmának visszanyerését és különböző repülőtéri célokra történő hasznosítását.
Shuzhan Yuan: Hydrus
A Hydrus a nyílt tengeri olajfoltok vészhelyzeti kezelését lehetővé tevő berendezés. A felszerelés nem csupán egyetlen probléma megoldására alkalmas, hanem arra ösztönzi az embereket, hogy foglalkozzanak Földünk környezeti változásaival.
Ben Berwick: Solgami
A Solgami origami geometria alkalmazásával teremt szorosabb kapcsolatot a lakásokban élők és külső környezetük között. Az árnyékoló redőnyként kialakított geometriai szerkezet lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy válasszon az intenzív megvilágítás és az áramfejlesztés között.
Minden döntős lehetőséget kapott arra, hogy világhírű tervezők mentorálásával készítse el pályaművének prototípusát, amit kiállítanak a rendezvényen. A neves dizájnerekből és iparági szakértőkből álló zsűri április 8-án jelentette be, hogy ki nyerte meg a verseny Nagydíját.