2018 lexus lda hero

LEXUS DESIGN AWARD

KIHIRDETTÉK A NAGY PRESZTÍZSŰ LEXUS DESIGN AWARD 2018-AS DÖNTŐSEIT

A Lexus International kihirdette a 2018-as Lexus Design Award tizenkét döntősének nevét. A hatodik évében járó hírneves nemzetközi dizájnversenyen a fiatal tervezőknek a „-VAL / -VEL” témakörben kellett bemutatniuk ötleteiket. A „CO-„ melyet magyarul „-VAL / -VEL”-nek fordítunk, latin eredetű előtag, és összhangra, közös létre, cselekvésre utal. A „-VAL -VEL” arra a kérdésre keresi a választ, hogy melyek azok a dizájn útján feltárható lehetőségek, amelyek globális kihívásokra kínálhatnak megoldást, miközben nagy hangsúlyt fektetnek a társadalommal és a természettel való összhangra.
Az idei Lexus Design Award soha nem látott mennyiségű résztvevőt vonzott, a versenyre 68 országból több mint 1300 jelentkező adta be a nevezését. Sir David Adjaye, a zsűri egyik tagja a következő gondolatokat fűzte hozzá mindehhez: „Szenzációs volt bepillantást nyerni abba a felfogásba, melynek mentén a friss generációs dizájnerek az új elképzeléseket és eszméket olyan innovatív megoldásokká konvertálják, amelyek napjaink alapvető problémáira adnak választ.” A korábbi Lexus Design Award versenyek döntősei és győztesei további elismeréseket gyűjthettek be. Sebastian Scherer 2014-es Iris című munkája megnyerte a 2016-os Német Dizájn Díjat, a Caravan kollektíva 2015-ös „Érzék-öltözék” alkotása pedig a Velencei Dizájn Hét Viselhető Technológia versenyének díját szerezte meg 2016-ban.
A tizenkét döntős kiválasztását a tekintélyes tagokat felsorakoztató zsűri alapos tanácskozása előzte meg. A szakértői bizottság idén két világhírű taggal, David Adjaye és Shigeru Ban építészekkel egészült ki. A 12 döntősből az alábbi 4 résztvevő arra is lehetőséget kapott, hogy terveiből prototípust készítsen, mégpedig olyan elismert alkotók mentoráltjaként, mint Lindsey Adelman, Jessica Walsh, Sou Fujimoto és a Formafantasma.
A négy prototípus, valamint a nyolc döntős részletes prezentációjának bemutatására áprilisban, az idei Milánói Design Hét* Lexus Design Event eseményén kerül sor. A 12 döntős a zsűrinek, továbbá a nemzetközi médiának mutatja be munkáját. E bemutató után nevezi meg a zsűri a fődíj nyertesét.
További információk és fotók:
Lexus Design Award honlap: www.lexus-int.com/lexus-design-award
Instagram: @lexusdesignaward
Hivatalos hashtagek: #LexusDesignAward; #MilanDesignWeek;

A Lexus 2018-as Milánói Dizájn Héten* való részvételével kapcsolatos további részletekről február közepétől kaphat tájékoztatást a Lexus Design Event honlapján.

*A világ legnagyobb formatervezési seregszemléje, a Salone Del Mobile néven is ismeretes kiállítás számos kategóriában (pl. bútor, divat és textil) tart rendezvényeket, illetve vonultat fel márkákat, tervezőket.