lda david adjaye

LEXUS DESIGN AWARD

SIR DAVID ADJAYE IS CSATLAKOZIK A 2018-AS LEXUS DESIGN AWARD ELIT SZAKÉRTŐI ZSŰRIJÉHEZ

A Lexus örömmel mutatja be a 2018-as Lexus Design Award szakértői bizottságának legújabb tagját, Sir David Adjaye vizionárius építészt. A világszínvonalú szakemberekből álló zsűri, melyhez a közelmúltban Shigeru Ban, a rendkívül innovatív szemléletű építész is csatlakozott, most Adjaye személyével egészül ki, aki generációjának egyik legjelentősebb építésze. A Lexus Design Award kiváló lehetőség, hogy Sir David Adjaye a zsűri többi tagjával együtt megismerje és felfedezze az alkotók és formatervezők legújabb generációjának tehetségeit.
Évről évre, a világ minden tájáról fiatal, kreatív tehetségek ezrei adják be pályázatukat a Lexus Design Award versenyre. Itt lehetőségük nyílhat arra, hogy mentoráltként elismert tervezőkkel dolgozzanak együtt, anyagi támogatást szerezzenek tervük prototípusának elkészítéséhez, valamint hogy a Milánói Dizájn Hét keretében megrendezett Lexus Design Event programban mutassák be munkájukat. Sir David Adjaye, illetve a zsűri többi tagja ebben az évben azt a 12 döntőst választja ki, akinek a munkája leginkább megtestesíti az idei év témáját, a „CO, azaz -VAL/VEL” jelentését, egyúttal pedig a Lexus koncepcióját, hogy a kiváló dizájn jobbá teszi a világot. A nagydíjat Adjaye és szakértő társai a 2018-as Milánói Dizájn Hét során ítélik oda az egyik döntősnek.
„A Lexus Design Award elképesztő platformot teremt a világ minden pontjáról érkező, fiatal tervezők számára ahhoz, hogy a jövőt befogadóvá alakítsák. Nagy megtiszteltetés számomra, hogy tagja lehetek a bizottságnak, és ezáltal segíthetek abban, hogy az új hangok messzire hallatsszanak. Az idei téma egyébként is különösen fontos a számomra. Amikor a XXI. század kihívásairól beszélünk, a közös, illetve különböző ágazatokat egyszerre érintő gondolkodás fontosabb, mint valaha,” fogalmazott Sir David Adjaye.
A Time Magazine által a világ 100 legbefolyásosabb embere közé sorolt, ghánai-angol építészt 2017-ben ütötték lovaggá az építészet terén folytatott munkásságáért. 2016-ban a Panerai London Design Medal kitüntetést ítélték oda neki. Sir Adjaye legutóbbi munkái közé tartozik a Washington DC-ben, a National Mallon lévő National Museum of African American History and Culture Smithsonian Institution múzeumépülete, amely az ősi nigériai joruba szobrászatban megjelenő koronát formáz.
A 2018-as Lexus Design Award versenyre július 24. és október 8. között lehet nevezni. A 12 döntős nevét 2018. januárjában jelentik be, míg a fődíj nyertesét a Milánói Dizájn Hét során, 2018. április 16-án hirdetik ki. A 2018-as Lexus Design Award versennyel kapcsolatos további információkért látogasson el a LexusDesignAward.com oldalra.