Ancient craft meets new design hero

LEXUS DESIGN AWARD

A HAGYOMÁNYOS KÉZMŰVESSÉG ÉS AZ ÚJ DIZÁJN TALÁLKOZÁSA

A CRAFTED FOR LEXUS nevű termékkollekcióban olyan tárgyak találhatók, amelyek az időtálló kézműves kidolgozás és a modern dizájn találkozásából születtek. Az egyre gazdagabb kínálatban most két új termék is megjelent.
"Boldoggá tenne minket, ha kézi munkával készült termékeink olyan vonzóvá válnának a fiatalok szemében, hogy felkeltenék érdeklődésüket a hagyományos kézművesség iránt," magyarázza Hiromichi Yumoto és Takefumi Momose, a japán Hikimono kézművességre szakosodott SEE SEE stúdió két munkatársa. A Hikimono gyökerei a Jajoi-korba nyúlnak vissza, jelenleg pedig Shizouka prefektúrában él tovább, ahol a Momoséhoz hasonló mesterek és a Yumotóhoz hasonló dizájnerek együttműködésével kerek fadobozok és tálak születnek az esztergapadokon. "Márkánk olyan minőséget kínál, ami csak a hagyományos, analóg munkamódszerekkel érhető el. Ugyanakkor minden termékünk modern formatervvel készül, ami nagy vonzerőt jelent a nemzetközi trendsetterek számára."
Mióta 2013-ban létrehozta a CRAFTED FOR LEXUS kollekciót, a Lexus küldetésének tekinti, hogy felkutassa a régi időket idéző, mégis modern termékeket - mint például a SEE SEE márka Hikimono termékeit -, és megismertesse azokat a világgal. A magasan képzett kézműves mesterek új generációjának munkájára támaszkodva alkotta meg a Lexus az életstílus-termékek exkluzív kínálatát, amelynek tárgyai hűen tükrözik a márka elkötelezettségét a mesteri megmunkálás és a különleges dizájn iránt. A katalógusban olyan tételek szerepelnek, mint a One Kilm művészi cserépedényei, Niime Tamaki kézzel szőtt sáljai, a minimalista Bsize asztali lámpák vagy a Kaneko Optical kézi készítésű napszemüvegei, amelyek már megvásárolhatók a TALÁLKOZÁS A LEXUSSAL nevű kreatív terekben Tokióban, Dubajban, és hamarosan New York-ban is. A japán termékek egyre népesebb sorozata legutóbb a SEE SEE stúdió Hikimono-tálkájával bővült.
        Ancient Craft full width image 1
"Amikor belekezdtem a projektbe, arra gondoltam, érdekes lenne egy olyan Hikimono-tálat készíteni, aminek alakja a Lexus legfontosabb dizájn-elemét, az orsó formájú hűtőrácsot idézi," meséli Yumoto. Így hát Yumoto (a SEE SEE formatervezője) és Momose (a kézműves mester, aki még faragószerszámait és gépeit is maga készíti) nekilátott a CRAFTED FOR LEXUS kollekcióba szánt, orsó formájú Hikimono-tál kifejlesztésének.
Az egyedülálló, fából készült tál kifaragásához Momose először egy vázlatot készített Yumoto dizájnja alapján, majd addig finomította a prototípus méretét és íveit, míg mindketten elégedettek nem voltak az eredménnyel. "Erősen kellett próbálkoznom, hogy az ívek mélysége ugyanolyan gyönyörű vonalakat adjon ki, mint az orsó formájú hűtőrács," árulja el Momose. "A Hikimono-tárgyaknaknak általában csak az egyik oldalát szokás megmunkálni, de most az orsó formájú tálka külső és belső oldalát egyaránt ki kellett faragni."
A páros együtt dolgozott egy teafestő mesterrel, hogy megtalálják a tálca színezéséhez szükséges mélyfekete árnyalatot. Az eredmény gyönyörűen kiemeli a fehér kőrisfa különleges mintázatát, ami a teafesték hatására szinte ragyog. "Fontosnak tartottuk, hogy visszaadjuk azt a luxushangulatot, ami híressé tette a Lexust," árulja el Yumoto. "A fa erezése miatt Hikimono kevésnek érezte az egyszerű festést, ezért választottuk a tea-alapú festéket, amitől a tál sokkal különlegesebb lett. A mintázat révén sikerült olyan hatást keltenünk, ami a Lexus márka luxusát és tökéletességét idézi."
A SEE SEE orsó formájú tálkája mellett a Lexus még egy termékkel gyarapította a CRAFTED FOR LEXUS kínálatát: a Kobin Stúdió áttetsző és türkizkék üvegmunkáival, amelyek kétféle méretben készülnek. Toshiyasu Nakamura, a Fukuoka prefektúrában működő stúdió mestere Kiriko üvegmetszéssel foglalkozik; ez egy hagyományos művészeti ág, amelyben aprólékos mintákat metszenek üvegpoharakba és dísztárgyakba. "A Kiriko üveg általában élénk színű, többnyire kék vagy vörös, de most a türkizt választottam, mert nyugodt, harmóniát sugalló hangulatra törekedtem," magyarázza Nakamura. A mester eredetileg fafaragással foglalkozott, s ezt a tudását arra használja, hogy kicsit másképp dolgozzon, mint a többi Kiriko-művész. "Úgy metszem az üveget, mintha fát faragnék," mondja. "A legtöbb Kiriko-mester nagyon óvatosan bánik az üveggel, gondosan felrajzolt mintákat követve. Én viszont szabad kézzel metszem az üveget, ahogyan egy fafaragó tenné. Így szoktam meg."
A Kiriko, a kézi üvegmetszés hagyományos japán módszere finom mintákkal dolgozik, amelyek - az üveg színével felerősítve - gyönyörűen tükröződő felületeket alkotnak, ami folyton változik, attól függően, honnan nézi az ember, vagy milyen irányból esik a tárgyra a fény.
        Ancient craft gallery 5
A CRAFTED FOR LEXUS kollekció számára a Kobin Stúdió olyan tárgyat tervezett, amihez a Lexus LS lenyűgöző utastere adott ihletet. Az LS kabinjának üvegbetéteit Nakamura és más Kiriko-üvegművesek dolgozták ki. Az autóba épített különleges elemek hűen tükrözik a Takumi-művészet színvonalát; jó példa erre az ajtók belső burkolatát díszítő, különleges Kiriko-metszésű üvegdekoráció, amely csodálatosan aprólékos kidolgozású, ám a legújabb üvegmegmunkálási technológiáknak köszönhetően rendkívül erős.

AZ AUTÓKBAN EDDIG SOSEM LÁTOTT MŰVÉSZI MUNKA

A Kobin Stúdió áttetsző és türkizkék üvegmunkáinak mintázata ugyanolyan, mint az LS ajtóburkolatát díszítő üvegelemek mintája. "Azt kértem az üvegfúvó mesterektől, hogy mindegyik darab egyedi formájú legyen," magyarázza Nakamura. "Így a kollekcióban nincs két egyforma üvegtárgy, mivel ezekhez az egyéni formákhoz igazítom metszések íveit és a vonalak vastagságát."

A Hikimono famegmunkálás és a Kiriko üvegmetszés lényegéből adódóan a SEE SEE orsó formájú tálkái és a Kobin Stúdió üvegmunkái olyan tárgyak, amelyek az egyedi megmunkálású mesterdarabok különleges auráját árasztják. Ezek a kézzel készített szépségek a mesterségbeli tudás tökéletes példái, így méltó helyükre kerülhetnek a CRAFTED FOR LEXUS kollekcióban.