1. Discover Lexus
  2. Design
  3. Milan Design Week 2022
A 2022-ES MILÁNÓI DESIGN HÉT

LEXUS: A HOLNAP SZIKRÁI

A Lexus megnyitotta kiállítását a 2022-es Milánói Design Héten, amely megmutatja a márka formatervezési filozófiáját, miközben kihangsúlyozza a Lexus elköteleződését a fenntarthatóság iránt.

Az idei eseményen a ’Lexus: a holnap szikrái’ kiállítás három formatervezői kísérletet tárt a nézők elé, amelyeket a Lexus emberközpontú, jövőorientált hozzáállása ihletett. A magával ragadó kiállításon megtekinthető volt a Germane Barnes, díjnyertes építész és formatervező által készített installáció, a LEXUS DESIGN AWARD 2022 döntőseinek új prototípusai, valamint a londoni Royal Collage of Art hallgatóinak fenntartható jövőt előrevetítő víziója.

„Izgatottak vagyunk, hogy a Milánói Design Hétre olyan lenyűgöző projektekkel térhettünk vissza, amelyek a formatervezés következő generációját vetítik előre, megerősítve a Lexus elköteleződését a karbonsemleges jövő irányába, amit a technológia, a kézművesség és az innováció határoz meg,” mondta Brian Bolain, a Lexus globális marketing vezetője. „Különösen örülünk, hogy megmutathatjuk a nagyközönségnek a LEXUS DESIGN AWARD 2022 döntőseinek és a Royal College of Arts végzős hallgatóinak a műveit, meg persze Germane Barnes ON/ installációját, amelynek második iterációja az Aqua Creations stúdió különleges fénytechnikájával jött létre. A Milánói Design Hét nyitásával kíváncsian várjuk, hogy miként reagál a nagyközönség a Lexus prezentációjára és a jövő sportautóinak különleges elképzelésére.”

A Lexus és Germane Barnes által készített ON/ installáció az elektrifikált, karbonsemleges és emberközpontú jövőt tárja elénk. A kiállítás középpontjában a Lexus RZ szerepel, a márka történetének első dedikált akkumulátoros elektromos modellje. A föld fölé függesztett vázkeret szolgál a jármű interpretációjaként, amely egyben üzenet is a Lexus fenntarthatósági filozófiájáról, amelyet az elektrifikáció, a technológia és az egyedi formatervezés segít majd érvényesülni. Az RZ megvilágítását az Aqua Creations különleges fénytechnikája szolgáltatja, amely egyben anyagában is a fenntarthatóság üzenetét hordozza magán, azt üzenve, hogy a karbonsemleges jövő valósággá válik. Az installációnak helyet adó lounge-ot az Aqua Creations új ToTeM megvilágítása tette igazán különlegessé.

„Lenyűgöző dolog, hogy a Lexus ON/ installációjának új interpretációját hozhattuk létre Milánóra,” mondta Germane Barnes, a Studio Barnes vezetője. „Az eredeti ON/ főszereplője az LF-Z volt, amely koncepcióként sugallta a karbonsemlegességet. Mára, az RZ formájában megismerhettük a valóra vált koncepciót, amelyet az Aqua Creations segítségével helyeztünk más megvilágításba. Az együttműködő, fenntartható, egyenlő jövő hírnökeként, amelynek főszerepében az egyének állnak, az installáció egyfajta önreflexió is a közös munkában történő előrelépésre, tökéletes gerincét adva a ’Holnap szikrái’ kiállításnak.”

A látogatók szemügyre vehették a LEXUS DESIGN AWARD 2022 hat döntősének munkáját is, akik a jobb holnap érdekében álmodtak érdekes koncepciókat a Lexus márka három alapvető erősségéhez kapcsolódva, az innováció erejét kihasználva ahhoz, hogy mindenkit boldogabbá tegyünk.

A döntősök három hónapon át finomították az eredeti elképzelésüket és lelkes, elismert mentorok segítségével készítettek prototípusokat. A világ vezető alkotóinak kezeskedése egy nem akármilyen tanulási lehetőséget biztosított a résztvevők számára, amely számukra a díj egyik legnagyobb vonzerejét jelenti.

A Lexus kiállításán a londoni Royal Collage of Art hallgatói is szót kapnak, akik új, radikális luxus helyváltoztatási koncepciókkal járultak hozzá a Lexus által meghirdetett pályázathoz, amely a ’2040: a prémium jövője’ névre hallgatott. A projekt az egyetem Intelligens Mobilitási Design Központjának (IMDC) frissen végzett hallgatóit kérte fel, hogy új járműarchitektúrákat felfedezve oldják meg az európai városi élet és társadalom kihívásait, újraálmodva a Lexus szerepét mobilitási márkaként. A hathónapos program magában foglalta Ian Cartabiano és Lance Scott mentorálását, akik a Lexus európai dizájstúdiójának vezetőjeként aktívan hozzájárulnak a márka jövőjéhez.

 

Germane Barnes

Germane Barnes a Studio Barnes igazgatója és a University of Miami School of Architecture professzora. Munkája az építészet és az identitás közötti kapcsolatot vizsgálja, a tervezés szociális és politikai oldalát is kutatva a történelmi vonalon keresztül. Barnes erősen hisz a tervezés közösségi folyamatként történő kivitelezésében, miközben a projektekben való részévételben mindig az átalakulás lehetőségét látja.

Germane Barnes tavaly számos kitüntetést vehetett át: a 2021-es United States Artists Fellowship, a Wheelwright díj, a fiatal építészeket és formatervezőket jutalmazó Architectural League díj, valamint a 2021-2022-es Római Nagydíj is őt emelte ki a tervezők közül.