KÉZMŰVES KIDOLGOZÁS

TAKUMI MESTEREK

A régi japán 'Takumi' koncepció mindenben meghatározó a Lexusnál. Takumi mestereink a kézműves filozófia őrzői, akik egy fontos emberi értékkel: az avatott emberi kéz munkájával gazdagítják márkánk minden tervezési és fejlesztési eredményét.

HOSSZÚ IDŐN ÁT BIZONYÍTOTT SZAKÉRTELEM

A Lexus Takumi mesterek - vagy egyszerűen csak 'a Takumik' - különleges tudás és szellemiség birtokában vannak. Rendkívül képzettek, és minden részletre gondosan ügyelnek. Mélyen hisznek a kiválóság értékében, és állhatatosan törekednek rá. Mindegyikük az autóépítés folyamatának egy-egy adott területére összpontosít, ami a szenvedélyévé válik. A Kyushiban működő Miyata Lexus üzem 7700 dolgozója közt mindössze 19 Takumi van. Mérnökeink között nincs is ennél tiszteletre méltóbb besorolás.

    takumi takumi masters time proven expertise 01

HOSSZÚ IDŐN ÁT BIZONYÍTOTT SZAKÉRTELEM

PÁRATLAN TUDÁS

Minden Takumi legalább negyed évszázada dolgozik már a saját szakterületén. A tanulásnak szentelt évtizedeknek köszönhetően elképesztően mély tudásra tettek szert - nem is beszélve kifinomult intuícióikról.

Ám nemcsak folyamatosan fejlesztik, hanem meg is osztják tudásukat. Csoportvezetőként ők őrzik a Lexus legértékesebb tradícióit, és készségeiket, tapasztalataikat átadva segítik az új tehetségek és az innovatív szellemiség kibontakozását, hogy minden egyes Lexus hibátlan legyen.

AZ ÜGYESSÉG PRÓBÁJA

 •     takumi takumi masters dexterity put to the test 01

  AZ ÜGYESSÉG PRÓBÁJA

  KIFINOMULT TAPINTÁS

  A Takumik behatóan ismerik a legmodernebb technológiákat, sőt főszerepet játszanak azok megalkotásában. Ám legfontosabb készségeik még jóval a digitális kor előtti időkben gyökereznek.

  A Takumik tapintásérzékelése legendás; nem véletlen, hogy ők maguk is a kezüket tartják a legfontosabb szerszámuknak. Fehér kesztyűbe bújtatott ujjaikkal a legapróbb hibát (akár egy milliméteres eltérést) is képesek kitapintani. Ez a garancia autóink kifogástalan minőségére.

 •     takumi takumi masters dexterity put to the test 02

  AZ ÜGYESSÉG PRÓBÁJA

  GYORSASÁG ÉS PONTOSSÁG

  Mielőtt valaki Takumivá válhat, számtalan módon kell bizonyítania rátermettségét. Az egyik ilyen próba tipikusan japán dolog, és teljes egészében a tökéletes tapintásról szól. Ez pedig nem más, mint a papírhatogatás művészete: az origami.

  A Takumi jelölt azt a feladatot kapja, hogy hajtogasson egy viszonylag egyszerű origami-macskát. Igen ám, de csak egy kezét használhatja - méghozzá az ügyetlenebbet -, és a feladat végrehajtására összesen 90 másodperce van.

GÉPEK - EMBERI SZAKTUDÁSSAL

A Takumik szakértelme példátlan színvonalat biztosít a gyártásban és a részletek kidolgozásában. Emberközpontú szemléletünket és a tökéletességbe vetett hitünket az egész autóiparban nagyra becsülik. Ma már ott tartunk, hogy gyári robotjainkba a Takumik szakértelmét programozzuk. Persze nem arról van szó, hogy a gépek felülmúlnák az emberek tudását - inkább arról, hogy technológiánk a legjobb kézművesek tapasztalatából tanul. Így végez mestermunkát egy automata.

 •     takumi takumi masters from hand to machine 02

  GÉPEK - EMBERI SZAKTUDÁSSAL

  MŰVÉSZEK AZ AUTÓGYÁRBAN

  A Takumik jelentik a garanciát a Lexus kimagasló minőségére és a részletek hibátlan kidolgozására, de a kiválóság érdekében más művészeket is bevonunk a munkánkba. Olyan alkotókat keresünk, akiknek látásmódja és tudása inspirál minket, és akiknek szemlélete hasonló a miénkhez.

  Ez az együttműködés teszi lehetővé, hogy a Lexusok egyedi, csak rájuk jellemző hangulatot sugalljanak; olyan szépséget, aminek sehol nincs párja. Jó példa erre a legendás LS luxuskivitelű utasterének kidolgozása.

 •     takumi takumi masters from hand to machine 03

  GÉPEK - EMBERI SZAKTUDÁSSAL

  TECHNOLÓGIAI ÚJÍTÁSOK

  Az emberi kéz érintésének fontosságát nem lehet eléggé kihangsúlyozni. Ugyanakkor a technológiai újítások is segítenek új szintre emelni a Lexusok minőségét. Számos különleges technika született már nálunk, és nagyon sok anyag létezik, ami először a mi autóinkban tűnt fel.

  Az új Lexus RX tervezésekor a híres hangszerkészítő Yamahát kértük fel arra, hogy segítsen egy minden eddiginél szebb utastér megalkotásában. Így történt, hogy a világ legdrágább hangszereinek kidolgozásához használt lézeres metszést a kabin fabetétjeinek precíz megmunkálására használhattuk.