1. Discover Lexus
  2. Design
  3. Lexus Design Awards
  4. LDA winner 2020

A BELLTOWER ÁLTAL TERVEZETT „OPEN SOURCE COMMUNITIES” NYERTE EL A 2020-AS LEXUS DESIGN AWARD NAGYDÍJÁT

A Lexus International bejelentette, hogy a kenyai BellTower nyerte el a Lexus Design Award 2020. évi Nagydíját. A BellTower által benevezett „Open Source Communities” („Nyílt forráskódú közösségek”) című munkát 79 országból beküldött 2042 pályázat közül emelték az első helyre. Az idén nyolcadik alkalommal megrendezett Lexus Design Award zsűrije a Lexus márka három alapvető elve mentén bírálta el a pályázatokat, melyek a Szebb Jövő megvalósulását célzó értékek: a megérzés, az innováció és a lenyűgöző látványvilág.

A nyertes „Open Source Communities” pályamű a fejlődő országokban gyakran felmerülő kihívásokra kínál megoldást: intelligens, nyílt forráskódú tervezési folyamattal igyekszik létrehozni fenntartható ivóvízforrással rendelkező, megfizethető közösségeket. „Hatalmas megtiszteltetés a BellTower tagjai számára, hogy bejutottunk a hat döntős közé, és még nagyobb, hogy elnyertük a 2020. évi Lexus Design Award Nagydíját,” mondta a díj átvételekor John Brian Kamau. „Utunk kezdetén számos kihívással találkoztunk, de kitartottunk, hogy bemutathassuk ambiciózus koncepciónkat. Tapasztalataink életre szóló, felbecsülhetetlen értékű tanulságokkal szolgáltak számunkra. A jövőben minden projektünket azokhoz az alapelvekhez igazítjuk majd, amelyeket a Lexus-család tagjaként ismertünk meg.”

A különleges körülmények miatt a Lexus idén először virtuális zsűrit állított fel az új generációs, kreatív tehetségek támogatására és képzésére szolgáló folyamathoz. A Nagydíj győztesét azt követően hirdették ki, hogy a világ különböző térségeit képviselő döntősök bemutatták projektjüket a zsűrinek, és elmagyarázták, az hogyan járulna hozzá egy Szebb Jövő megteremtéséhez. A négy mentor, akik hat hónapon át nyújtottak támogatást és útmutatást a döntősöknek, ugyancsak jelen voltak a 2020. évi Lexus Design Award mindent eldöntő pillanatában.

„Az idők folyamán a formatervezés mindig más célt szolgált: merész esztétikumot, szélsőséges funkcionalitást, vagy akár humort, szellemességet,” mondta a zsűri döntését kihirdető Jeanne Gang, a Studio Gang alapító igazgatója. „Ma azonban, amikor világunkat a klímaváltozás és a társadalmi egyenlőtlenség súlyos terhei sújtják, a formatervezésnek az a feladata, hogy rendszerszintű megoldásokkal szolgáljon. A Nagydíj nyertese a formatervezés általános definícióján túllépve a közösségi projektek finanszírozási rendszerét is belevonta a dizájnba, és az emberhez méltó élethez elengedhetetlen, friss ivóvíz létfontosságú szerepét helyezte a középpontba. A tervezők figyelme arra is kiterjedt, hogy megalkossák a projekt megvalósulásának és gazdasági fenntarthatóságának a feltételeit és módját, és ezáltal kiszélesítették a dizájn természetéről és szerepéről való elképzeléseinket. A projekt központi eleme egy ivóvíz minőségű esővíz gyűjtésére és tárolására szolgáló berendezés, ugyanakkor pénzügyi tervet is ad a közösségek kezébe, hogy azok saját maguk irányíthassák a sorsukat.”

A Lexus őszintén köszöni a 2020-as Lexus Design Award hat döntősének állhatatos erőfeszítéseit, valamint hálás mindazért a szenvedélyért és elhivatottságért, amit a zsűri tagjai (Paola Antonelli, Jeanne Gang, John Maeda és Simon Humphries) illetve a mentorok (Joe Doucet, Bethan Gray, Philippe Malouin és Shohei Shigematsu) tanúsítottak.

A Nagydíj nyertesének járó trófeát a 2013. évi Lexus Design Award nyertese, a ma már Londonban élő, elismert formatervezőként dolgozó Hideki Yoshimoto tervezte. „A következő pár évben ez a trófea lesz a Lexus Design Award arca, ezért olyan egyszerű, méltóságteljes formát igyekeztem alkotni, amely mentes mindenféle modorosságtól, és amelynek dizájnjában egyszerre érvényesül a merészség és a visszafogottság. A kézművesek füstölt fából faragják ki a trófeát, majd azt a japán tradíciók szerint lakkozzák. A kézi gyártás szívet és lelket kölcsönöz a trófeának, amely így összecseng a nyertes kreatív szenvedélyével.”

További információ: https://www.lexusdesignaward.com
A 2021-es Lexus Design Award versenyre október 11-ig várják az új pályaműveket. Erről itt található részletes információ:
https://discoverlexus.com/highlights/entries-open-for-lexus-design-award-2021
Hivatalos hashtag: #LexusDesignAward