1. Discover Lexus
  2. Design
  3. Lexus Design Awards
  4. LDA finalists 2022

BEJELENTETTÜK A 2022-ES LEXUS DESIGN AWARD DÖNTŐSEIT

Az alkotók új generációja egy jobb jövő megalkotását tűzte ki célul.

Tokói, Japán (2022. január 27.) - A Lexus bejelentette a 2022-es Lexus Design Award hat döntősét, akiknek műveit 57 ország alkotóinak 1726 pályaműve közül választották ki. A döntősök abban a kiváltságban részesülnek, hogy a kreativitás világának négy nemzetközi sztárja mentorálja őket, és közvetlen segítségükkel, fejenként 3.000.000 jenes (mai árfolyamon körülbelül 8,3 millió forint) költségvetéssel fejleszthetnek prototípusokat.

Az immár tizedik alkalommal megrendezett, 2013-ban indult Lexus Design Award azzal a céllal fejlődik folyamatosan, hogy támogassa és egyengesse a fiatal alkotók útját. A Lexus Design Award az ígéretes tehetségeket szeretné megtalálni, hogy friss ötleteiknek nagy horderejű megjelenést tudjanak biztosítani a kreatív közösségek által elismert globális platformon. A döntősök kiválasztásának legfőbb szempontja az volt, hogy eredeti megoldásaik hozzájáruljanak egy jobb jövő megalkotásához, miközben úgy képesek megjeleníteni a Lexus márka három alapelvét – az Előrelátást, az Innovációt és a Magával ragadó megoldásokat –, hogy közben mindenki számára képesek örömet okozni ezzel.

A 2022-ES LEXUS DESIGN AWARD DÖNTŐSEI

● Chitofoam – Charlotte Böhning és Mary Lempres (Kettős állampolgárok: USA / Németország és USA / Norvégia; Székhely: USA)
Biológiailag lebomló csomagolóanyag, amely olyan lisztférgek kitinvázából származik, amelyek megemésztették a polisztirolhab hulladékot.
● Hammock Wheelchair – Wondaleaf (Malajzia)
Kombinált kerekesszék, amely emelőként és függőágyként is használható, és segíti a gondozókat a betegek emelésében.
● Ina Vibe – Team Dunamis (Nigéria)
Egy fenntartható eszköz, amely főzésre, töltésre és világításra is szolgál.
● Rewind – Poh Yun Ru (Szingapúr)
Egy platform, amely több érzékszervi stimulációt is alkalmaz, hogy ösztönözze a demenciában szenvedő időseket valós emlékek felidézésére.
● Sound Eclipse – Kristil és Shamina (Oroszország)
Zajszűrő eszköz, amely csökkenti a kívülről jövő zajt, ha nyitott ablak közelében helyezik el.
● Tacomotive – Kou Mikuni (Japán)
Érintéssel kezelhető vezetési szimulátor látás- és hallásproblémákkal küzdő gyermekek számára.

A 2022-es Lexus Design Award zsűritagja, Anupama Kundoo így nyilatkozott: „Lenyűgözött az alkotók érzékenysége a megváltozott képességekkel élő egyének valós életben előforduló problémáira és a társadalom előtt álló kihívásokra – például a természettel való fenntartható együttélésre. A mentorálás folyamata optimalizálja a döntősök terveinek hatását. Nagyon élveztem egy ilyen sokszínű zsűrivel együtt dolgozni, és megtalálni az összhangot. Ahol eltérőek voltak a nézőpontok, azok is kiegészítették egymást, és alapvető értékekhez igazodtak.”

Január elején a hat döntős ötnapos workshopon vett részt négy mentorral: Sam Baronnal, Joe Doucettel, Sabine Marcelisszel és Yosuke Hayanoval. A szakértők iránymutatásának köszönhetően a döntősök professzionális segítséget kaptak, hogy feltárják ötleteikben rejlő lehetőségeket, és életre tudják kelteni azokat. A döntősök további, körülbelül három hónapig folytathatják a munkát a mentorokkal, hogy kidolgozzák prototípusaikat a Nagydíjra.

2022 tavaszán a neves kreatív szakemberekből, Paola Antonelliből, Anupama Kundooból, Bruce Mauból és Simon Humphriesből álló zsűri választja majd ki a Nagydíj győztesét, méghozzá a döntősök előadásai alapján, melyek arról szólnak, hogy prototípusaik hogyan valósítják meg tervezési koncepcióikat.

A hat döntős a Nagydíj után exkluzív, személyre szabott konzultáción vehet majd részt a zsűri minden tagjával, hogy feltárják lehetséges karrierútjukat, és lendületet adjanak a további szakmai fejlődésükhöz.

További információkért látogasson el a Lexus Design Award oldalra! hivatalos hashtag: #lexusdesignaward

A LEXUSRÓL

A Lexus 1989-ben mutatta be első zászlóshajó szedánját és az ehhez társuló ügyfélélményt, amivel újraírta a prémium autók fogalmát. 1998-ban a Lexus az RX modell megalkotásával életre hívta a luxus crossoverek kategóriáját. A hibrid hajtású luxusautók piacvezető gyártójaként 2006-tól kezdve a Lexus kínált először hibrid prémium modellt, s a vállalat azóta több mint 2,02 millió hibrid hajtású járművet adott el.

Globális luxusautó-márkaként, amely töretlen elkötelezettséggel dolgozik azon, hogy merész és kompromisszumot nem ismerő dizájnnal, kimagasló kézműves kidolgozással és lélegzetelállító teljesítménnyel kápráztassa el vásárlóit, a Lexus immár a luxusfogyasztók következő generációjának igényei szerint alakította ki termékkínálatát, amit jelenleg a világ több mint 90 országában forgalmaz.

A Lexus munkatársai elkötelezetten törekednek arra, hogy lenyűgöző Lexus-élményeket hívjanak életre; olyan élményeket és értékeket, amelyek megmozgatják és megváltoztatják a minket körülvevő világot.

A LEXUS DESIGN AWARDRÓL

A 2013-ban elindított Lexus Design Award nemzetközi pályázatot a feltörekvő alkotók számára alapították, és a világ minden tájáról várják a jelentkezőket. A díj célja, hogy hozzájáruljon a társadalom fejlődéséhez azáltal, hogy támogatja azokat a tervezőket és alkotókat, akiknek munkája hozzájárulhat egy jobb jövő megalkotásában. A hat döntős különleges lehetőséget kap arra, hogy a világ vezető tervezőinek mentorálásával prototípusokat készítsen terveiből. A Lexus Design Award globális médiamegjelenést biztosít a szakmai karrierjük előrehaladása érdekében.