1. Legal
  2. Environment

A LEXUS KÖRNYEZETVÉDELMI TÖREKVÉSEI

360 FOKOS SZEMLÉLET

"A LEXUS KÖRNYEZETVÉDELMI TÖREKVÉSEIT A FÖLDÜNK IRÁNT ÉRZETT TISZTELET ÉS AGGODALOM INSPIRÁLTA. ENGEDJE MEG, HOGY EGY ÖTLÉPCSŐS FOLYAMAT SEGÍTSÉGÉVEL BEMUTASSUK ÖNNEK, HOGYAN CSÖKKENTI A LEXUS VILÁGSZERTE KÖRNYEZETI TERHELÉSÉT!"

CÉL: A ZÉRÓ EMISSZIÓ

A LEXUSNÁL HISZÜNK ABBAN, HOGY NEKÜNK KELL MEGMUTATNUNK, HOGYAN VÁLASZOLHAT AZ AUTÓIPAR A KÖRNYEZETVÉDELEM KIHÍVÁSAIRA.

Meggyőződésünk, hogy századunkban a fenntarthatóság a legnagyobb kihívás, amellyel nemcsak az autóipar, hanem egész társadalmunk szembesül. Az általunk kidolgozott válasz nemcsak termékeinkben ölt testet, hanem üzletvitelünk minden szempontját, sőt munkatársaink szemléletét is meghatározza.

A fenntartható mobilitással kapcsolatos, világos jövőképünk alapján:

  • Olyan, forradalmian új környezetbarát technológiákat alkotunk, mint például a hibrid hajtás
  • Jelentősen csökkentjük tevékenységeink környezetre gyakorolt hatását
  • A lehetséges minimumra mérsékeljük a természeti erőforrások használatát, ugyanakkor a lehető legnagyobb mértékben alkalmazzuk a reciklált és újrahasznosított anyagokat
  • Együttműködünk a helyi közösségekkel a környezet hatékony megóvása érdekében

 

Mindezt úgy nevezzük: a környezetvédelem 360 fokos megközelítése. Célunk a zéró emisszió elérése azáltal, hogy tevékenységeink minden területén nullára csökkentjük hulladék-kibocsátásunkat. Hisszük, hogy a ráfordított idő és szakértelem, valamint a Kaizen (ami japánul "folyamatos tökéletesítést" jelent) révén mindez lehetséges. Hisszük, hogy ezen múlik a Lexus növekedése és sikere.

ELSŐ LÉPÉS - TERMÉKTERVEZÉS ÉS FEJLESZTÉS

A KISEBB KÖRNYEZETI TERHELÉS ELÉRÉSÉHEZ ELENGEDHETETLEN A FOLYAMATOK MEGTERVEZÉSE ÉS HATÁSUK MÉRÉSE. EZÉRT ALKOTTUK MEG AZ 'ÉLETCIKLUS-TERVEZÉST', VAGYIS AZT AZ ÁTFOGÓ ELJÁRÁST, AMELY A FEJLŐDÉS MINDEN SZAKASZÁBAN FIGYELEMBE VESZI AZ ERŐFORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁT, VALAMINT A TERMÉKEINK ÁLTAL A KÖRNYEZETRE ÉS AZ EMBEREK EGÉSZSÉGÉRE GYAKOROLT HATÁST.

Úttörő kutatómunkát végzünk a nagy hatékonysággal újrahasznosítható anyagok területén, olyan részegységeket fejlesztve, amelyek - élettartamuk végén - egyszerűen és könnyen reciklálhatók. Még a Lexusok legkevésbé látható alkatrészeit is ennek jegyében tervezzük: a reciklált lökhárítók anyagából készül a csomagtér kárpitozása, a reciklált hangszigetelő anyagokat pedig - felaprításuk után - a műszerfal zajszigetelésére használjuk.

Az ajtókárpitokhoz ma már egy hibiszkuszfajta, a rostmályva szárát használjuk fel, nem pedig a korábban használt faforgácsot.

A rostmályva kétszer-ötször több CO2 elnyelésére képes, mint más növények, s ha szárához hozzákeverjük a javítóműhelyekből származó, hulladékká vált lökhárítók anyagát, olyan ajtókárpitot kapunk, amely nemcsak könnyebb, hanem a zajt is hatékonyabban elnyeli, emellett pedig az új anyag előállítása nem terheli erdőinket.

"KIFEJLESZTETTÜNK EGY VÉGTELEN SOKSZOR RECIKLÁLHATÓ MŰANYAGOT, AMIT MINDEN AUTÓNKBAN FELHASZNÁLUNK, ÉS MÁS GYÁRTÓKKAL IS MEGOSZTUNK."

MÁSODIK LÉPÉS - GYÁRTÁS

A Lexusnál hiszünk abban, hogy nekünk kell megmutatnunk, hogyan válaszolhat az autóipar a környezetvédelem kihívásaira. Meggyőződésünk, hogy századunkban a fenntarthatóság a legnagyobb kihívás, amellyel nemcsak az autóipar, hanem egész társadalmunk szembesül. Az általunk kidolgozott válasz nemcsak termékeinkben ölt testet, hanem üzletvitelünk minden szempontját, sőt munkatársaink szemléletét is meghatározza.

Mindezt úgy nevezzük: a környezetvédelem 360 fokos megközelítése. Célunk a zéró emisszió elérése azáltal, hogy tevékenységeink minden területén nullára csökkentjük hulladék-kibocsátásunkat. Hisszük, hogy a ráfordított idő és szakértelem, valamint a Kaizen (ami japánul "folyamatos tökéletesítést" jelent) révén mindez lehetséges. Hisszük, hogy ezen múlik a Lexus növekedése és sikere.

HARMADIK LÉPÉS - LOGISZTIKA

A Lexus környezetvédelmi törekvéseinek skálája igen széles: ugyanúgy vonatkozik a nyersanyagok kitermelésére és szállítására, mint az alkatrészek gyártására és beszerelésére, a márkakereskedéseinkben zajló folyamatokra, vagy éppen az életciklusuk végére ért járművekből származó anyagok kezelésére.

Szállítási útvonalainkat sikerült évi 3057 mérfölddel lerövidítenünk, ami 1020 tonnányi CO2 megtakarítását jelenti. Mindezt úgy értük el, hogy gondosan felülvizsgáltuk szállítási útvonalainkat, és megdupláztuk teherautóink szállító kapacitását.

NEGYEDIK LÉPÉS - AZ ÉLETCIKLUSUK VÉGÉHEZ ÉRT AUTÓK ÚJRAHASZNOSÍTÁSA

AZ ÉLETCIKLUSUK VÉGÉHEZ ÉRT JÁRMŰVEKRE VONATKOZÓ IRÁNYELVEK ÉRTELMÉBEN KEVESEBB HULLADÉK KELETKEZIK, NŐ AZ ÚJRAFELHASZNÁLT, RECIKLÁLT RÉSZEGYSÉGEK ARÁNYA, VAGYIS HATÉKONYABBÁ VÁLIK AZ ÉLETCIKLUSUK VÉGÉRE ÉRT AUTÓK ÚJRAHASZNOSÍTÁSA

A Lexus támogatja az Irányelv előírásait, s végrehajtásuk érdekében bevezette a Lexus járművek térítésmentes visszavételét.

Az Autogreen vállalatot bíztuk meg azzal, hogy az autók térítésmentes visszavételének rendszerét működtesse; ők arra nézve is tanácsot adnak Önnek, hogy autója jogosult-e a térítésmentes visszavételre, és hogy hol találja a legközelebbi visszavételi pontot. További információ: www.autogreen.eu

A Lexus fontos célkitűzése, hogy globális mértékben is minimumra csökkentse a tevékenységeiből eredő környezeti terhelést. Amikor üzleti partnert kerestünk az életciklusuk végére ért járművek újrahasznosításához és reciklálásához, alapvető szempont volt a legmagasabb szintű szabványok teljesítése, amelyek révén biztosítható, hogy a Lexus-tulajdonosok felelősségteljes, megbízható és hatékony szolgáltatónál adhassák le járműveiket.

VEGYI ANYAGOK KEZELÉSE

Környezetre gyakorolt hatásunk mérséklése érdekében már jóval azelőtt számos lépést tettünk, hogy azt az európai jogalkotás előírta volna. Csökkentettük vagy megszüntettük a nehézfémek, például az ólom*, a kadmium és a higany használatát, amelyek a nem megfelelő kezelés következtében hosszú távú környezeti károsodást okozhatnak. Autóalkatrészeinkben és korróziógátló anyagainkban nem használunk ólmot, autóink világítási rendszerében és kapcsolóiban nem használunk higanyt. Kerüljük a káros anyagokat tartalmazó oldószerek és festékek használatát is.

Teljes mértékben eleget teszünk a vegyi anyagok regisztrálásával, értékelésével, engedélyezésével és korlátozásával kapcsolatos előírásokat rögzítő Európai Uniós rendelet (REACH) előírásainak, és összes üzleti partnerünkkel együttműködünk annak érdekében, hogy ők is tisztában legyenek az ezzel kapcsolatos kötelességeikkel és felelősségükkel. A REACH előírásait tevékenységünk minden szegmensében (gyártási tevékenység, alkatrészek és tartozékok) alkalmazzuk. Az a célunk, hogy a biztonságos vegyi anyagok és az egyéb vegyipari előírások alkalmazása terén világelsők legyünk.

*A 2000/53 számú Európai Bizottsági Irányelv II. sz. mellékletében felsorolt, mentességet élvező termékek közt szereplő motorindító akkumulátorok kivételével

Információ a Különös aggodalomra okot adó anyagokról (SVHC-anyagok)

A REACH-rendelet 33. cikkelye értelmében a vásárlókat tájékoztatni kell arról, hogy termékeink milyen Különös aggodalomra okot adó anyagokat (SHVC-anyagokat) tartalmaznak. Az Ön járművére vonatkozó információ az alábbi listában található:

ES PDF
LC PDF
NX PDF
RX PDF