concept cars

TANULMÁNY-
AUTÓK

A Lexus tanulmányautói izgalmas bepillantást engednek a jövő formatervezési irányzataiba.

main menu lexus brand

FORMATERVEZÉSI
INNOVÁCIÓ

Ebben a szekcióban bemutatjuk leglátványosabb formai tanulmányainkat.

hybrid cars

HIBRID
AUTÓK

Sokféle hibrid autó létezik, egy dolog azonban mindegyikben azonos.

lexus service

LEXUS
MÁRKASZERVIZEK

Az Önhöz legközelebbi Lexus Központok vagy márkaszervizek egyszerű keresése.

jarmutartozekok thumb

ALKATRÉSZEK ÉS
TARTOZÉKOK

Az eredeti Lexus alkatrészek és járműtartozékok használatával hosszú távra biztosíthatja autója megbízható működését.

A VADONATÚJ RX VILÁGPREMIERJE
A NEW YORK-I AUTÓSZALONON

A NEGYEDIK GENERÁCIÓS RX BEVEZETÉSÉVEL A LEXUS ISMÉT ÚJ MÉRCÉT ÁLLÍT A LUXUS SZABADIDŐJÁRMŰVEK SZEGMENSÉBEN

RX cutout 960 001

A Lexus RX a márka 26 éves történetének legnépszerűbb modellje. A mai napig összesen több mint 2,1 millió példányban talált gazdára; minden tíz, valaha eladott Lexus modellből három ebbe a modellcsaládba tartozott. Az új modell elődjeinek sikerére építve teljes mértékben átdolgozott, fényűző belső teret kínál, amelyet markáns kivitelű, vonzó új karosszériába csomagoltak. A Lexus márka génállománya határozottan érvényesül az autó minden pontján; s ezt nemcsak látni, de érezni is lehet minden apró, finoman kidolgozott részletben. Az újragondolt RX kiemelkedő közúti menetteljesítményeket kínál, új biztonsági technológiái között pedig megtalálható az innovatív Lexus Safety System+.

„Arra törekedtünk, hogy merész, vadonatúj formában értelmezzük újra a szegmenst, miközben hűségesek maradunk a korábbi RX-generációk úttörő értékeihez,” – mondta el Takayuki Katsuda, az RX főmérnöke. „A Lexus úttörő szellemisége arra késztet minket, hogy új technológiákat alkossunk, és új ötleteknek adjunk teret. Lehetővé teszi számunkra, hogy élvonalbeli értékeket kínáló, vadonatúj autókat hozzunk létre. Eltökélt célunk, hogy ’progresszív fényűzéssel’ ajándékozzuk meg a világot. Hitem szerint az új RX nem csupán az új ügyfeleknek okoz majd meglepetést, de hűséges vásárlóink is elégedetten fogadják majd, hiszen még az ő magas elvárásaikat is túlszárnyalja a modellen bevezetett, számtalan innováció.”

MERÉSZ ÉS IZGALMAS, ÚJ MEGJELENÉS

RX cutout 960 002

Az, hogy az új RX látványos és erőteljes hatást kelt, már első pillantásra magától értetődő. Az orr kialakítása vadonatúj formai elvet követ, aminek kulcsfontosságú eleme a még hangsúlyosabb, krómozott keretű, orsó alakú hűtőmaszk, valamint az L alakú, tripla LED-es fényszórók. Az átdolgozott ködfényszórókkal együtt mindez elegáns, mégis futurisztikus hangulattal ruházza fel az RX-et. Az izmos első kerékívek még sportosabbá teszik a jármű kiállását.

Oldalról nézve az első kerékívektől a farig végigfutó, éles karaktervonal, valamint a lendületes tetővonal olyan, dinamikus profillal ruházza fel az RX-et, amely egyben a közegellenállás csökkentésében, valamint az első és hátsó tengelyre ható felhajtóerő mérséklésében is fontos szerephez jut. Mindez még stabilabbá teszi a járművet nagy sebességnél, miközben nagyságrendekkel csökken a szélzaj.

A formaterv egyik legújszerűbb eleme a fekete C-oszlop, ami olyan hatást kelt, mintha lebegne a tető. Ezzel a látványelemmel korábban egyetlen Lexus-modellen sem találkozhattunk. A jelenlegi modell 19 colos keréktárcsái helyébe új rajzolatú, 20 colos könnyűfém keréktárcsák lépnek, amelyeket többféle színes betéttel tehetnek egyedivé a vásárlók.

A far szintén határozottabb megjelenésű, s a megingathatatlan stabilitás érzetét kelti. Ezt erősítik az új, L alakú zárófények is, amelyek az oldalfalakra átnyúlva még szélesebb, még határozottabb kiállással ruházzák fel a járművet. Ha az autó világítását bekapcsolják, ragyogó fény vezeti a tekintetet a karosszériától a hátsó ajtóig – ezzel a stíluselemmel most találkozhatunk első ízben egy Lexus-modellnél.

RX UTASTERE

Az új RX utastere kifejezetten kényelmes és fényűző, az új helyre költöztetett burkolóelemek kiemelkedő stílusról és minőségről tanúskodnak; azok pedig, akik extra adag luxusra vágynak, különleges kidolgozású, lézerrel gravírozott díszbetétekben gyönyörködhetnek. A műszerfal központi eleme a nagyméretű head-up kijelző (HUD), míg a 12,3 colos monitorral szerelt infotainment területet elválasztották az elsődleges kezelőfelülettől.

A sebességváltó kart odébb költöztették a műszerfal elülső részéről, ezzel gondoskodva az optimális működtetésről, valamint a tágasabb férőhelyről. A belső tér megújulásának azonban nem csak a vezető látja hasznát. A hátsó utasok nagyobb láb- és térdhelynek örülhetnek, míg az újonnan kidolgozott hátsó ülések fűtése, illetve motoros dőlésszög-állítása nem csupán a kényelmet fokozza, de kifinomultabbá, fényűzőbbé és otthonosabbá is teszi a belteret. Az elhúzható panoráma napfénytető még tágasabb érzetet kelt, emellett friss levegőt enged az utastérbe.

JOBBAN VEZETHETŐ ÉS STABILABB

A vadonatúj RX fejlesztése során a mérnökök a személyautós vezetési élményre törekedtek. A teljes felfüggesztést úgy erősítették meg, hogy az jobb stabilitást és pontosabb ívmeneti irányíthatóságot kínáljon. A jármű karosszéria-szerkezetét kiegészítő merevítések teszik még szilárdabbá, ami drámai mértékben javítja az autó kezes vezethetőségét, miközben a motor- és útzajt távol tartja az utastértől. A modell bővelkedik az olyan innovatív technológiákban, mint a menetstabilizáló rendszer (VSC) vagy az integrált járműdinamikai vezérlőrendszer (VDIM), amelyek felismerik a potenciálisan veszélyes helyzeteket, és automatikusan, legtöbbször észrevétlenül úgy módosítják a gépkocsi működését, hogy a jármű a kanyarok be- és kijáratánál egyaránt maximálisan kézben tartható maradjon. Az összkerékhajtás száraz és csúszós útfelületen egyaránt hatékonyan javítja az RX vezethetőségét és stabilitását.

Az RX független kerékfelfüggesztését – elöl MacPherson rugóstagokkal, hátul kettős keresztlengőkarokkal – úgy hangolták és erősítették meg, hogy a kiemelkedően finom rugózási komfort mellett is jobb vezethetőséget biztosítson. Az RX legtöbb kiviteléhez megrendelhető az adaptív változó futómű (AVS), amely elektronikusan felügyeli és módosítja a lengéscsillapítás és a kormánymű beállításait, s ezzel a pillanatnyi menetviszonyokhoz igazodva optimális vezethetőséget és rugózási komfortot biztosít. Ez azt jelenti, hogy az AVS rendszer az útviszonyokhoz igazodva, villámgyorsan módosítja a lengéscsillapító beállításait, és mindenkor a lehető legkomfortosabb rugózást kínálja. A rendszer emellett a karosszéria ívmeneti oldaldőlésének mértékét is csökkenti, ami sportos vezetési élményt eredményez.

KIFINOMULT, ERŐTELJES ÉS TAKARÉKOS ERŐFORRÁSOK

Az új RX tökéletesített, megnövelt teljesítményű, 3,5 literes V6-os benzinmotorjának megcélzott teljesítménye 300 lóerő; a motorhoz egy új, nyolcfokozatú automata sebességváltó csatlakozik. A full hybrid hajtáslánc továbbra is a motorkínálat része marad.

A hybrid hajtáslánc továbbfejlesztett, 3,5 literes, V6-os, Atkinson-ciklusú benzinmotort kap. Ennek teljesítménye a villanymotorral kiegészítve hozzávetőlegesen 300 lóerő lesz.

Az RX-család minden motorját minimális üzemanyag-fogyasztásra és csekély CO2-kibocsátásra hangolták.

A BIZTONSÁG ELSŐDLEGES SZEMPONT: LEXUS SAFETY SYSTEM+

A Lexus számára kiemelkedő jelentőséggel bír az utasbiztonság; ennek szellemében a vadonatúj RX az aktív és a passzív biztonság terén egyaránt jelentős előrelépéseket mutathat fel.

E fejlesztések között említést érdemel a módosított karosszériaszerkezet, amely fokozott mértékű passzív biztonsággal ruházza fel a modellt, valamint a Lexus Safety System+, amely igen széles sebességtartományban segít elkerülni a baleseteket vagy csökkenteni azok következményeit.

A világszerte bevezetett Lexus Safety System+ rendszerben számos már létező, aktív biztonsági Lexus-technológiája is megtalálható. Ezek között említhetjük az ütközés előtti biztonsági rendszert (PCS), amely felismeri, ha a Lexus előtt haladó jármű hirtelen intenzív fékezésbe kezd, s ilyenkor figyelmezteti a vezetőt az ütközés veszélyére; a sávelhagyásra figyelmeztető rendszert (LDA), amely hangjelzéssel riaszt, ha a gépkocsi kisodródik a forgalmi sávból; vagy az automatikus távolsági világítást (AHB), amely optimális megvilágításról gondoskodik az éjszakai vezetés során.

Az aktív biztonságot több síkon megközelítő Lexus Safety System+ csomag milliméteres hullámhosszon működő radar, valamint a radarral összhangban működő kamera segítségével, a sávtartó asszisztenst (LKA) alkalmazva megakadályozza, hogy a jármű elhagyja a forgalmi sávot, míg a szenzorok révén az adaptív sebességtartó automatika pontosabban tudja észlelni az akadályokat.

A még magasabb szintű biztonságot szolgálja az opcióként rendelhető adaptív távfény (AHS) rendszer, a panoráma monitor (PVM) és a holttérfigyelő rendszer (BSM) is.

AZ RX F SPORT

Azok számára, akik még több élményt és még nagyobb teljesítményt várnak el luxuskategóriás szabadidőjárművüktől, az RX F SPORT jelenti az ideális megoldást. A modell a teljes motorválasztékkal megrendelhető.

A Lexus 'F SPORT' jelzéssel ellátott típusait egy sor olyan optikai és teljesítményfokozó kiegészítővel szerelik fel, amelyek markánsan megkülönböztetik őket az egyéb kivitelektől.Az RX esetében az orsó alakú hűtőmaszk és a hátsó lökhárító alsó, középső eleme 'F' mintázatú rácshálót kapott, ami már első pillantásra is sportosabb megjelenést kölcsönöz az autónak. Az új, kizárólag az F SPORT modellekhez kínált könnyűfém keréktárcsák ugyancsak határozott kiállással ruházzák fel az RX-et.

Az utastérben egyedi F SPORT műszeregység, valamint sport kormánykerék várja a vezetőt; utóbbit perforált bőr, tetszetős F SPORT embléma, valamint váltófülek teszik különlegessé.

Az imént említett AVS rendszer, amely szintén stabilizálja a járművet a kanyarban, alapfelszerelés az RX F SPORT esetében. A vezető az AVS Eco, Normal és Sports S beállításain túl a Sport S+ állást is választhatja; erre a padlókonzolon elhelyezett Drive Mode Select üzemmódválasztó kezelőszerv szolgál.

MŰSZAKI ADATOK

A 2016-OS LEXUS RX ELŐZETES MŰSZAKI ADATAI

Teljes hosszúság (mm) 4890
Teljes szélesség (mm) 1895
Teljes magasság (mm) 1690
Tengelytávolság (mm) 2790
Nyomtáv elöl (mm) 1640
Nyomtáv hátul (mm) 1630
rx image 010

A személyi adatok védelméről szóló európai rendelkezések az Ön privát szférájának védelmét szolgálják. A Lexus cookie-nak is nevezett szövegfájlokat használ, amelyek megjegyzik, hogy Ön melyik oldalakra látogatott el honlapunkon, és ott mit csinált. A Lexus kizárólag a saját honlapjára utaló cookie-kat használ, valamint olyanokat, amelyek hasznos információkat gyűjtenek az Ön számára; például megmutatják a lakóhelyéhez legközelebbi márkakereskedést, vagy az Ön által konfigurált autókat. Kérjük, engedélyezze további cookie-k használatát is, amelyek révén honlapunk még élvezhetőbbé válik az Ön számára.

COOKIE-BEÁLLÍTÁSOK